Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αριστερά είναι συνδεμένη με τον συλλογικό αγώνα

Ομιλία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες το βράδυ στην Αρτα

"Η Αριστερά στην Ελλάδα ήταν πάντα μάχιμη και ρηξικέλευθη δύναμη και είχε ανέκαθεν μία αντικαπιταλιστική διάθεση, αντίληψη και πρακτική",υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ομιλία του χτες το βράδυ στην Αρτα. Συγκεκριμένα ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: "Οσο πιο δεξιά, νεοφιλελεύθερη είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο εντείνεται η ιδεολογικοπολιτική του επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και το εργατικό, μαζικό και λαϊκό κίνημα. Ταυτόχρονα, προπαγανδιστικά χρησιμοποιούν φιλολαϊκές έως και σοσιαλιστικές κορόνες. Οσο πιο αντιλαϊκά οδεύουν τόσο πιο "αριστερή" φρασεολογία χρησιμοποιούν για την εξαπάτηση των οπαδών και ψηφοφόρων τους.

Το μέγα εύρημα, το νέο ιδεολόγημα του κ. Σημίτη είναι η ανακάλυψη της "Κεντροαριστεράς".

Η συζήτηση που άρχισε ανάμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επιδιώκει να παρουσιάσει τις σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις ως τη σύγχρονη Αριστερά στην Ελλάδα.

Αλλά ποια είναι η Αριστερά στην Ελλάδα;

Οποιος αποδέχεται την αστική αντίληψη για την ανάπτυξη της χώρας. Οποιος συμφωνεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ό,τι συνεπάγεται αυτή. Οποιος αποδέχεται με λόγο και πράξη, άμεσα ή έμμεσα, τη "νέα τάξη πραγμάτων" των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών.

Οποιος αποδέχεται την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Οποιος ακολουθεί μια συμβιβαστική πολιτική και καλλιεργεί ηττοπαθείς αντιλήψεις μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Μπορεί να λέγεται αριστερός;

Μπορεί να υποστηρίζει ότι μάχεται για τις αξίες και τα οράματα της Αριστεράς;

Η Αριστερά στην Ελλάδα ήταν πάντα μάχιμη και ρηξικέλευθη δύναμη.

Είχε πάντα μια ανατρεπτική διάθεση, αντίληψη και πρακτική.

Είχε ανέκαθεν μια αντικαπιταλιστική στάση και δράση.

Τη συγκινούσαν τα εξεγερτικά μηνύματα και η αντιιμπεριαλιστική της αντίληψη και η φιλειρηνική της δράση συσπείρωνε και κινητοποιούσε πλατιές λαϊκές και νεολαιίστικες δυνάμεις".

Επιστρατεύουν την καταστολή

"Εμείς ως ΚΚΕ δε δίδουμε "πιστοποιητικά" αριστεροσύνης.

Ωστόσο, έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλήσουμε για την Αριστερά στη χώρα μας και να υπενθυμίσουμε - σε όσους είτε το ξεχνούν είτε το απεμπολούν - ότι η Αριστερά για ογδόντα περίπου χρόνια συμβάδιζε με την πολιτική και τις γενικές θέσεις του ΚΚΕ.

Δεν υπήρξε στην ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος της Ελλάδας κάποια Αριστερά η οποία να συμβαδίζει με την αστική ή τη σοσιαλδημοκρατική αντίληψη και πρακτική.

Εάν σήμερα ο πρωθυπουργός θέλει να "εφεύρει" ή ακόμα, γιατί όχι, να κατασκευάσει μια "Αριστερά" δικών του προδιαγραφών, είναι άλλο ζήτημα.

Αυτή η δήθεν Αριστερά, να είναι σίγουρος, δεν πρόκειται να συγκινήσει και πολύ περισσότερο να κινητοποιήσει κανέναν πραγματικό αριστερό, κανέναν αγωνιστή νέο ή παλιότερο, που θέλει να παλέψει ενάντια στα μονοπώλια και τους Ευρωαμερικανούς.

Θέλουμε να σημειώσουμε και μια άλλη πλευρά της κυβερνητικής δραστηριότητας, αυτήν του αυταρχισμού. Μια πάγια αλήθεια επανέρχεται στην καθημερινή ζωή του λαού. Για να περάσουν τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα και γενικότερα κάθε αντεργατική πολιτική, επιστρατεύονται συχνά οι δυνάμεις καταστολής. Ετσι το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Η αστυνομοκρατία, που κυριάρχησε στις μέρες του γιορτασμού του Πολυτεχνείου και ειδικά την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας.

Οι επελάσεις δυνάμεων των ΜΑΤ κατά των τσιγγάνικων καταυλισμών και η δολοφονία ενός πλανόδιου μικροπωλητή.

Οι συλλήψεις στελεχών της ΚΝΕ μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, άλλες συλλήψεις νεολαίων και μελών της ΚΝΕ, καθώς και οι προβοκάτσιες, που θέλουν να στήσουν με κάθε ευκαιρία, είναι επικίνδυνα σινιάλα.

Αυτά μαζί με τον εμπρησμό των γραφείων του ΚΚΕ στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά και τη βόμβα που τοποθέτησαν "τρομοκράτες" στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σηματοδοτούν μια ανησυχητική κατάσταση.

Το εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα πρέπει όχι μόνον να ανησυχεί, αλλά και να δράσει αποφασιστικά, μαζικά, ενωμένα και κυρίως να εντείνει την επαγρύπνησή του. Οι δυνάμεις της καταστολής και όποιες αντιδραστικές δυνάμεις θέλουν να τρομοκρατήσουν το μαζικό κίνημα, πρέπει να συναντήσουν ένα αγωνιστικό μέτωπο λαού και νεολαίας. Μέτωπο, που πάνω του θα συντριβεί κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ