Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
4Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απόφαση για αγώνες

Με πανελλαδική κινητοποίηση στις 21 Νοέμβρη συνεχίζουν τον αγώνα για επίλυση των παλιών και νέων προβλημάτων

Με κίνητρο τις κατακτήσεις που πέτυχαν με τις περσινές κινητοποιήσεις τους, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων ετοιμάζονται για νέους αγώνες, ξεκινώντας με κινητοποίηση στις 21 Νοέμβρη, προκειμένου να διεκδικήσουν την επίλυση των προβλημάτων της νυχτερινής εκπαίδευσης και να αντιμετωπίσουν τις νέες επιθέσεις ενάντια στο δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, ύστερα από πρόσκληση του Συντονιστικού Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από νυχτερινά σχολεία και σχολές των Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Βόλου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Χρ. Ματζώρος, μέλος της Γραμματείας Νέων της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος των μαθητών ημερήσιων σχολείων.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών των νυχτερινών αποφάσισαν την πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης στις 21 Νοέμβρη, απαιτώντας την υλοποίηση των μέχρι τώρα δεσμεύσεων της κυβέρνησης πάνω στα αιτήματά τους για 30 μέρες άδεια από την εργασία στις εξετάσεις χωρίς όριο ηλικίας, ίδρυση περισσότερων νυχτερινών σχολείων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο στράτευσης, να καταργηθεί το νομοσχέδιο για το "εθνικό απολυτήριο" και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας αντί για "διά βίου εκπαίδευση" και μάθηση έξω από το σχολείο, κατάργηση της 4ης χρονιάς στο Λύκειο κ.ά.

Οπως προέκυψε από τη συζήτηση, "παράπονο" των μαθητών των νυχτερινών σχολείων είναι ότι στα διάφορα νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται καν η έκφραση "νυχτερινά σχολεία". Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το στρατολογικό νομοσχέδιο και η ρύθμιση για το "Εθνικό Απολυτήριο". Ειδικότερα για το στρατολογικό νομοσχέδιο, οι μαθητές των νυχτερινών είχαν να πουν πολλά, ύστερα μάλιστα από τη δέσμευση που απέσπασαν πέρσι από τους αρμόδιους υπουργούς ότι το νέο νομοσχέδιο θα περιλάμβανε ρύθμιση για το θέμα των μαθητών νυχτερινών σχολείων, κάτι που δεν έγινε. Ιδιαίτερα ανησυχεί τους μαθητές νυχτερινών το "Εθνικό Απολυτήριο", το οποίο, με τις πολλαπλές εξετάσεις Εθνικού Επιπέδου, την κατάργηση του 1% εισαγωγής μαθητών από νυχτερινά σχολεία σε ΤΕΙ και την ενίσχυση της παραπαιδείας, λειτουργεί ως ταξικός φραγμός αποκλεισμού των παιδιών που εργάζονται από τα 12 και 13 και θέλουν να μορφωθούν.

Ενα νέο ζήτημα που ανοίγει για τους μαθητές νυχτερινών είναι η δημιουργία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) που με το πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από τη συρρίκνωση και αντικατάσταση της νυχτερινής εκπαίδευσης από φορείς εκτός σχολικού συστήματος. Σε σχετικό έντυπο του υπουργείου, αναφέρεται καθαρά ότι "υπάρχουν σήμερα τα Νυχτερινά Σχολεία, που όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενηλίκων που ζητούν να μορφωθούν".

Η συνάντηση έληξε με την υπόσχεση να φτάσουν οι αποφάσεις της συνάντησης σε όλους τους μαθητές νυχτερινών σχολείων και να πραγματοποιηθούν άμεσα μαθητικές εκλογές για καλύτερο συντονισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ