Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ελληνικός λαός πρέπει να επιλέξει

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης

"Αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να επιλέξει. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων υπηρετεί τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, το πολυεθνικό κεφάλαιο. Οι λαοί τι θα κάνουν; Και εδώ κανένα κόμμα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα κόμματα δε θέτουν το ζήτημα καθαρά", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, χτες το βράδυ.

Αναφερόμενη στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, η ΓΓ του ΚΚΕ επικαλέστηκε βρετανική έκθεση προς την ΕΕ που λέει ότι η Ελλάδα για να πιάσει τους στόχους της "σύγκλισης" πρέπει να έχει μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη και 300.000 ανέργους: "Τώρα ο κ. Σημίτης υπόσχεται λιγότερη ανεργία και εννοεί να αυξηθεί ο αριθμός των εποχιακά απασχολουμένων. Αυτά τα λέει η Λευκή Βίβλος της ΕΕ, και τα κόμματα που την έχουν ευαγγέλιο σημαίνει ότι υποστηρίζουν αυτές τις λύσεις. Ο κύριος Εβερτ είπε ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία, ομολόγησε κάτι που έτσι είναι πραγματικά. Με αυτή την πολιτική δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Με άλλη πολιτική όμως, μπορεί να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο".

Για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου ξεκαθάρισε: "Δεν μπορείς να τα βάζεις μόνο με την Τουρκία. Αναμφισβήτητα πρέπει να αναδείξεις τις ευθύνες της. Η Τουρκία όμως δε θα είχε αυτή τη στάση, ανεξάρτητα τι θα ήθελε να κάνει, αν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έλεγαν δημόσια το εξής απλό πράγμα: Εχεις άδικο. Τα σύνορα τα ελληνικά είναι αυτά. Δεν μπορεί να μπαίνουν σε συζήτηση διεθνείς συνθήκες. Δεν το λένε όμως, γιατί οι ίδιες αυτές δυνάμεις έχουν ευνοήσει και προωθούν αλλαγές συνόρων και δεύτερο δε θέλουν να της χαλάσουν το χατίρι, γιατί είναι ο πρώτος αντιπρόσωπός τους στα ζητήματα των πετρελαίων, της στρατηγικής στην περιοχή". Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαλόγου με την Τουρκία η Αλ. Παπαρήγα το χαρακτήρισε "αστείο πράγμα" και σημείωσε: "Ισα ίσα είμαστε εμείςπου αντιταχθήκαμε στο να πάει η υπόθεση των Ιμια στο Δικαστήριο της Χάγης. Πιο είναι αυτό το διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει για τα σύνορα; Κάποιοι δικαστές, όργανα των Αμερικανών και των Γερμανών; Και είναι θέμα αρχής για μας. Οταν πάω στο δικαστήριο, σημαίνει ότι δέχομαι και την απόφασή του, έτσι ανοίγεις δρόμο τα σύνορα να είναι αντικείμενο δικαστηρίου. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν μοχλοί πίεσης προς τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ".

Στη συνέχεια απαντώντας στο αν η αντίσταση σ' αυτές τις χώρες μπορεί να σημάνει κίνδυνο για την Ελλάδα, η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε: "Οντως σκέφτομαι ότι η αντίσταση μπορεί να έχει και κάποια αντίποινα. Εδώ όμως υποτάσσονται, και με τη θέληση της ελληνικής ηγεσίας - πλην του ΚΚΕ - οδηγούμαστε σε μια καταστροφή. Το κόστος της αντίστασης είναι μικρότερο από το κόστος της υποταγής, αυτό έχει δείξει η ιστορία".

Για το θέμα των Σκοπίων η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε: "Το όνομα δεν παίζει ρόλο, στο βαθμό βέβαια που ξεκαθαριστεί ότι έχει σχέση με γεωγραφικό όρο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκρίνεται σε εθνότητα. Και φυσικά είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλες οι άλλες διασφαλίσεις ότι γίνονται σεβαστά τα σύνορα και δεν υπάρχουν επεμβάσεις. Το θέμα έχει κλείσει χωρίς να υπάρχει και γραπτή συμφωνία. Ενώ όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει σ' αυτό, δεν το λένε δημόσια και δεν έχουν φροντίσει να ξέρουμε όλοι, αν υπάρχει συμφωνία πια θα είναι αυτή".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ