"Δεν υπάρχει ίσως χώρος πιο πρόσφορος στο στοχασμό από το φαρδύ μαρμάρινο κιγκλίδωμα που υψώνεται, σαν εξώστης, δεξιά από το Ερέχθειο, στο σημείο όπου βρισκόταν, όπως πιστεύουν, το παλάτι του βασιλιά Ερεχθέα". Μ' αυτά τα λόγια αρχίζει την "ανάβασή" του στην Ακρόπολη ο "φιλέλληνας των φιλελλήνων", ο Γάλλος ελληνολάτρης δημοσιογράφος Ρενέ Πιό.Προσκαλώντας μας μέσα από το βιβλίο του "Ελλάδα, Αγαπημένη των Θεών",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις"Παπαδήμα" (μετάφραση Γεωργίου Σπανού), σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ελλάδα, στο χώρο και στο χρόνο. Με τρόπο γλαφυρό ο συγγραφέας καταγράφει στο βιβλίο τις εντυπώσεις του από το έβδομο και τελευταίο ταξίδι στην Ελλάδα του 1930. Η Αθήνα και τα μνημεία της, οι Δελφοί, οι Θερμοπύλες, η Υπάτη, το Δαφνί, η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Πάτρα, η Αχαγιά, η Ανδραβίδα, η Γαστούνη, ο Καϊάφας, η Κυπαρισσία, οι Γαργαλιάνοι, η Πύλος, η Μεθώνη, είναι οι κυριότεροι σταθμοί του οδοιπορικού του. Ενός οδοιπορικού στην "εκπληκτικότερη χώρα του κόσμου", στο παρελθόν και το παρόν της, εκατό χρόνια μετά την ανεξαρτησία της.
Πολυμαθέστατος και πολυγραφότατος, ο Ρενέ Πιό αφιέρωσε πολλά βιβλία του στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε και το κυριότερο αντικείμενο του πάθους του ως ιστορικού, ως καλλιτέχνη και ως ερευνητή. Η ιδιότητα, εξάλλου, του ανταποκριτή της παρισινής εφημερίδας "Χρόνος", του επέτρεπε τόσο να την επισκέπτεται συχνά, όσο και να γνωρίζει σε βάθος τα πολιτικά της προβλήματα. Απόδειξη της αγάπης, που έτρεφε για την Ελλάδα, ήταν και η απόφασή του να δωρίσει στην πόλη της Πύλου, την πλούσια συλλογή του με χάρτες, γκραβούρες, προσωπογραφίες ηρώων και ηρωίδων της ελληνικής Επανάστασης, τοπία, σκηνές μαχών, εικόνες της καθημερινής ζωής στην Ελλάδα κατά την Τουρκοκρατία, όπλα των αγωνιστών κ. ά. Πρόκειται για τη συλλογή, που σήμερα εκτίθεται στο"Κτίριο του Μαιζώνος", στο Κάστρο της Πύλου. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται 22 εικόνες απ' αυτή τη συλλογή.
"Η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότεραγια μένα απ' ό,τι εγώ γι' αυτή", έγραφε ο Πιό το 1932. "Εδωσε στο πνεύμα μου σκοπό... διέσωσε την πίστη μου στον άνθρωπο και στις ανθρωπιστικές σπουδές... ".
Ρ. Σ.