Η δεύτερη μεγάλη φωτιά μετά το 1985 στην Αγία Σωτήρα, στη Μάνδρα, μπορεί να σβήστηκε τελικά χτες το μεσημέρι, αλλά οι κραυγές των κατοίκων που είδαν τις φλόγες να σταματούν έξω από τις πόρτες τους θα συνεχίσουν να ακούγονται για πολύ καιρό. Οι βασικές ελλείψεις στην υποδομή για την προστασία του δάσους, από το κράτος που έχει δείξει εδώ και καιρό την απροθυμία του να προστατεύσει πρώτα και κύρια τα δάση, είχε σαν αποτέλεσμα να καούν, με πρώτους υπολογισμούς, περίπου 10 χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και να καταστραφούν δύο μικρά σπίτια.
Η φωτιά ξεκίνησε στις δύο το μεσημέρι της Κυριακής, στη θέση Καραούλι στην περιοχή Αγία Σωτήρα της Μάνδρας και άργησε να γίνει αντιληπτή, καθώς εκείνη την ώρα οι δασοφύλακες είχαν κατέβει στην Ελευσίνα για να γίνει η αλλαγή της βάρδιας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας, η φωτιά προκλήθηκε από εμπρηστές, μια και η εστία ήταν βαθιά στο δάσος μακριά από κατοικίες και το δρόμο, ώστε να υπάρχει περίπτωση ατυχήματος. Η καθυστέρηση στο να έρθουν οι δυνάμεις της Δασοφυλακής γρήγορα και οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή βοήθησαν τη φωτιά που εξαπλώθηκε γοργά και μέσα σε μία ώρα είχε δημιουργήσει πέντε μέτωπα. Η φωτιά απείλησε τον οικισμό "Τιτάν", που σώθηκε από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων με τα βυτιοφόρα των δήμων.
Η κρατική μηχανή εμφάνισε προβλήματα συντονισμού, με αποτέλεσμα, παρά τις ισχυρές δυνάμεις που υπήρχαν, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής να μην έχει ελεγχθεί απόλυτα η φωτιά, αφού δεν υπήρχε ούτε ένα σχέδιο για το πώς θα γίνει η κατάσβεση.
Οι επίγειες δυνάμεις που έφτασαν στην περιοχή ήταν: 18 οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας, 21 πυροσβεστικά, 55 δημοτικά και ιδιωτικά βυτιοφόρα, 500 στρατιώτες, 60 δασοκομάντος και, φυσικά, όλοι οι κάτοικοι. Από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας σηκώθηκαν και έκαναν ρίψεις νερού 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη, που ενισχύθηκαν και με δύο ελικόπτερα τύπου "Σινούκ".
Η απόγνωση των κατοίκων και η απελπισία από την κατάσταση που δημιούργησε η πυρκαγιά καταγράφηκε και στις καταγγελίες για τα ανύπαρκτα μέτρα δασοπροστασίας στην περιοχή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, οι γύρω οικισμοί με πρώτο τον "Τιτάν", που χρονολογείται από το 1960, και βρίσκονται μέσα στο δάσος είναι εντελώς ανοχύρωτοι στις φωτιές. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους για να παρθούν μέτρα, ειδικά μετά την τελευταία πυρκαγιά του 1985 που είχε κάψει και πάλι την περιοχή, δεν έχει γίνει τίποτα.
Γ. Μ.