Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς είδε ο Τύπος την ομιλία του Χ. Φλωράκη

Ανάλογα με την πολιτική γραμμή που έχει η κάθε εφημερίδα αντιμετώπισε ο Τύπος την προχτεσινή ομιλία του Χ. Φλωράκη στη Θεσσαλονίκη, ενώ εμφανής ήταν και η αγωνία όλων σχεδόν να δώσουν συνέχεια στην "εσωκομματική σεναριολογία" που είχε φουντώσει τις μέρες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Βέβαια τόσο η ομιλία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, όσο και η ίδια μεγαλειώδης συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη τούς "απογοήτευσαν" και το αποτέλεσμα ήταν, όσοι επιχείρησαν αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων αλλά και άλλοι που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν, κυρίως "διά της σιωπής", τη συγκέντρωση, τουλάχιστον να γελοιοποιηθούν.

Τα ΝΕΑ σε ρεπορτάζ με τίτλο "Ανοιγμα Φλωράκη" εκτιμούν ότι με την ομιλία έγινε "άνοιγμα προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να ενταχθούν στο αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο "που θα διεκδικήσει την εξουσία"". Αναφέρει ακόμα ότι ο Χ. Φλωράκης είπε ότι είναι φυσικό ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να θελήσει να αξιοποιήσει την αλλαγή και να επιδιώξει τη λαϊκή επικύρωση, ενώ μεταφέρουν και εκτίμηση των οργανωτών της συγκέντρωσης ότι "ήταν ικανοποιητική".

"Φλωράκης: Φυσικό πράγμα οι πρόωρες εκλογές" τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η "Ελευθεροτυπία" αναφέροντας ότι ο Χ. Φλωράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Με εμφανή αμηχανία που δεν της βγήκαν τα σενάρια η εφημερίδα αναφέρει ότι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ "υποστήριξε τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου διαψεύδοντας πληροφορίες του αστικού - όπως επιμένει να τον αποκαλεί - τύπου για "ομάδες και ομαδάρχες στο κόμμα"".

Το "Εθνος" παρά το ότι τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του "Εύρημα της αστικής τάξης η κεντροαριστερά" αρχίζει το "κομμάτι" ως εξής: "Ούτε μία αναφορά στην Αλέκα Παπαρήγα δεν είχε η χθεσινή ομιλία του Χ. Φλωράκη..." (!) λες και το ΚΚΕ είναι σαν τα υπόλοιπα αρχηγικά κόμματα, όπου περισσεύουν τα υποκριτικά και γλοιώδη επιφωνήματα! Επειδή όπως είπαμε οι "σεναριολογούντες" για"διαφωνίες" απογοητεύτηκαν, το "Εθνος" κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία γράφει ότι ο Χ. Φλωράκης δεν έβγαλε προς τα έξω "καμία από τις διαφωνίες του που εκφράστηκαν στο πρόσφατο 15ο Συνέδριο"!

Με αναγγελτικό στην πρώτη σελίδα που συνοδεύεται με φωτογραφία του Χ. Φλωράκη και ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες καλύπτει το θέμα η "Καθημερινή". Τίτλος "Φλωράκης: Εξελίξεις στο άμεσο μέλλον" και περιεχόμενο οι θέσεις για πρόωρες εκλογές, πολιτικές συμμαχίες και το ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, παρόλο που δεν αποφεύγονται και οι έμμεσες αιχμές για "μη ταύτιση" του Χ. Φλωράκη με την πολιτική του Κόμματος.

Με πολύ μικρά σε έκταση ρεπορτάζ καλύπτουν την ομιλία οι εφημερίδες "Απογευματινή" και "Αδέσμευτος Τύπος" με τίτλους που αναφέρονται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ ο "Λόγος" τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του "Χ. Φλωράκης: Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας".Η "Αυγή" με τίτλο "Ο Χ. Φλωράκης στο μπαλκόνι" προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες της ότι η ομιλία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ "χαρακτηρίστηκε από την προσπάθειά του να πείσει ότι μέσα στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν τριγμοί" (!).

"Πρόωρες εκλογές βλέπει ο Φλωράκης" τιτλοφορεί το ρεπορτάζ η "Αυριανή", στο οποίο γενικά αναφέρονται τα κύρια σημεία της ομιλίας του. Ομως σε σχόλιό της στην τελευταία σελίδα η ανάγκη αναπαραγωγής "της σεναριολογίας περί προβλημάτων" την οδηγεί στη γελοιότητα. Χαρακτηριστικά λέει ότι ο "σκληρός ηγετικός πυρήνας του ΚΚΕ προχώρησε χτες στην ολοκληρωτική υποβάθμιση του ρόλου του Χ. Φλωράκη" (!) ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι η ομιλία "σίγουρα δε γράφτηκε από τον ίδιο"! Είναι πάντως μία δικαιολογία για τα παραπάνω γραφόμενα το ότι προχτές το θερμόμετρο έδειχνε 40 βαθμούς Κελσίου!

Υπήρχαν και δύο εφημερίδες για τις οποίες η ομιλία του Χ. Φλωράκη θεωρήθηκε ως μη γενόμενη. Ηταν η "Νίκη" και ο "Ελεύθερος Τύπος".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ