- Την εικόνα του κυρίαρχου στο κυβερνών κόμμα, αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα, στη νέα εποχή που αρχίζει, επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με την ομιλία του στη χτεσινή πρώτη... - 1996-07-06 00:00:00.0"/> - Την εικόνα του κυρίαρχου στο κυβερνών κόμμα, αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα, στη νέα εποχή που αρχίζει, επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με την ομιλία του στη χτεσινή πρώτη... - 1996-07-06 00:00:00.0" /> Στην υπηρεσία του "εκσυγχρονισμού" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στην υπηρεσία του "εκσυγχρονισμού"
  • Κυρίαρχος στο κόμμα του, αλλά και στο πολιτικό σκηνικό, επιχείρησε να εμφανιστεί ο Κ. Σημίτης
  • Οι συσχετισμοί που υπήρχαν στην ΚΕ αποτυπώθηκαν και στο ΕΓ. Διαρροές και ανακατατάξεις στο "αντισημιτικό μπλοκ"

Την εικόνα του κυρίαρχου στο κυβερνών κόμμα, αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα, στη "νέα εποχή" που αρχίζει, επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με την ομιλία του στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο.

Παράλληλα ο Κ. Σημίτης προδιέγραψε το ρόλο του κόμματος, ο οποίος δε θα είναι άλλος παρά αυτός του κολαούζου και νεροκουβαλητή της κυβερνητικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα στη "νέα εποχή". "Το κόμμα μας, είπε, πρέπει να είναι η δύναμη που θα στηρίζει, αλλά θα κρίνει και θα κατευθύνει το κυβερνητικό έργο".

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο Κ. Σημίτης φρόντισε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του νέου Εκτελεστικού Γραφείου και βέβαια να εκλέξει γραμματέα της αρεσκείας του. Παράλληλα, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην "αναδιάρθρωση του κόμματος". Ετσι την Τετάρτη θα συνέλθει η Πολιτική Γραμματεία και μέσα στον Ιούλη θα συνέλθει η ΚΕ, που θα επικυρώσει την αναδιάρθρωση των οργάνων.

Προσδιορίζοντας τα κριτήρια που θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην επεξεργασία της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος, ανέφερε ότι αυτά είναι "το οικονομικό κόστος και οι διεθνείς υποχρεώσεις".Με άλλα λόγια η πολιτική της κυβέρνησης θα κινείται, βάσει προγραμματικών διακηρύξεων πλέον, στα ασφυκτικά όρια του προγράμματος "σύγκλισης" και των εντολών του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Προκειμένου να μην αφήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις του, τόνισε ότι "ήλθε η ώρα να αποκαταστήσουμε την πολιτική αξιοπιστία των προγραμματικών μας διακηρύξεων", εννοώντας προφανώς ότι και οι διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ θα εναρμονιστούν με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που ακολουθεί.

Εμμεσα πλην σαφώς ο Κ. Σημίτης άφησε να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας."Εχουμε μπροστά μας δεκαπέντε μήνες γόνιμου κυβερνητικού έργου. Το κόμμα μας, με τις πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου, ενδυναμώνει την κυβέρνηση στο έργο της".

"Προνομιούχοι εκσυγχρονιστές"

Περιγράφοντας το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στο νέο πολιτικό σκηνικό, υποστήριξε ότι "βρίσκεται σήμερα σε προνομιακή θέση". Εξηγώντας αυτή τη θέση του, είπε ότι απέναντί του έχει έναν πολιτικό αντίπαλο, τη ΝΔ, ο οποίος "δεν είναι σε θέση να προσφέρει νέες πολιτικές, νέες ιδέες, νέες προοπτικές για τον τόπο. Εχουμε μια αντιπολίτευση χωρίς ειρμό, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς άποψη, με βαθιά και διαρκή κρίση ως προς τις κατευθύνσεις της πολιτικής και τα θέματα των προσώπων".

Στη συνέχεια προσδιόρισε ως ζωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, για να υποστηρίξει ότι "όποτε αποκοπήκαμε ως παράταξη από το χώρο της Κεντροαριστεράς, διακυβεύσαμε την πολιτική και εκλογική μας ακτινοβολία". Χωρίς άλλη εξήγηση, στη συνέχεια, αποφάνθηκε ότι "με το συνέδριό μας κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα διεμβολισμού του συνόλου του πολιτικού σκηνικού", εννοώντας προφανώς ότι ο νεοφιλελεύθερος "εκσυγχρονισμός" διαπερνά όλα τα κόμματα που στηρίζουν το δικομματισμό και κυρίως τη ΝΔ και το "ΣΥΝ".

Συσχετισμοί υπέρ Σημίτη

Γραμματέας της ΚΕ επανεκλέχτηκε, μετά από πρόταση του Κ. Σημίτη, ο Κ. Σκανδαλίδης,παίρνοντας 118 από τους 149 ψήφους, ενώ υπήρξαν 28 λευκά και 3 άκυρα. Στην ομιλία του, αμέσως μετά ο Κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της "νέας εποχής", υποσχέθηκε ότι θα είναι γραμματέας της ΚΕ "με την πραγματική σημασία του όρου", εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότι κανείς δεν περισσεύει στο κόμμα και εκτίμησε ότι έχει έρθει "η ώρα μιας ουσιαστικής υπέρβασης του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ".

Πλειοψηφία 11 μελών έναντι 6 των εσωκομματικών αντιπάλων του πέτυχε ο Κ. Σημίτης στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο, στο οποίο συμμετέχει αυτοδίκαια και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης. Σε σύνολο 148 εγκύρων ψηφοδελτίων τα νέα μέλη του ΕΓ εκλέχτηκαν με την εξής σειρά: Κ. Λαλιώτης (93), Π. Αυγερινός (87), Στ. Μανίκας (86), Γ. Παπαϊωάννου (86), Β. Παπανδρέου (86), Στ. Τζουμάκας (85), Χρ. Πρωτόπαππας (83), Γ. Παπανδρέου (80), Θ. Πάγκαλος (78), Θ. Τσουκάτος (77), Α. Τσοχατζόπουλος (68), Γερ. Αρσένης (64), Γ. Σουλαδάκης (61), Π. Οικονόμου (48), Μ. Αρσένη (44) και Μ. Δασκαλάκης (38). Οι πρώτοι δέκα, φυσικά και ο Κ. Λαλιώτης, πρόσκεινται στον Κ. Σημίτη, ενώ οι έξι τελευταίοι με την ομάδα Τσοχατζόπουλου.

Εν τω μεταξύ έχουν γίνει φανερές ανακατατάξεις στο χώρο του "αντισημιτικού μπλοκ", με κύριο χαρακτηριστικό την απομάκρυνση από την ομάδα του Α. Τσοχατζόπουλου αρκετών βουλευτών και στελεχών, τα οποία σπεύδουν να στοιχηθούν πίσω από το νικητή του συνεδρίου. Μεταξύ αυτών είναι αρκετοί από τους λεγόμενους προεδρικούς, όπως ο Κ. Κουλούρης, αλλά και οι προσκείμενοι στον Γερ. Αρσένη. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος φέρεται ικανοποιημένος από το χτεσινό αποτέλεσμα, θεωρεί πολύ θετικό το γεγονός ότι υποστηρίχτηκε και από τουλάχιστον 10 μέλη της ΚΕ που πρόσκεινται στον Κ. Σημίτη.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ