Παναιγιάλεια συγκέντρωση διεκδίκησης διοργανώνουν την Παρασκευή, ο δήμος, το Εργατικό Κέντρο, αγροτικοί, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς
Την ερχόμενη Παρασκευή συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό, που έγινε στις 14 Ιούνη 1995, στο Αίγιο και οι κάτοικοι της πόλης - μαζί με τους φορείς και το δήμο - επιλέγουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και διοργανώνουν την ίδια μέρα, στις 8.30 το βράδυ, παναιγιάλεια συγκέντρωση στην πλατεία Λαύρας. Οπως τονίζουν οι Αιγιώτες, ο δήμος και οι δημοτικές παρατάξεις, το Εργατικό Κέντρο, οι αγρότες, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, η συγκέντρωση της Παρασκευής θα είναι κίνηση "διεκδίκησης και αγώνα", αφού μετά από ένα χρόνο ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της περιοχής.
"Τονίστηκε από την αρχή η απαραίτητη πολιτική βούληση για άμεση κινητοποίηση της πολιτείας και της κρατικής μηχανής, ώστε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό του Αιγίου και των σεισμόπληκτων χωριών να δρομολογηθούν δέσμες άμεσων και ρεαλιστικών μέτρων για αποκατάσταση - ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή η ανεπάρκεια των κυβερνητικών εξαγγελιών που από την αρχή εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας", τονίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αιγιάλειας του ΚΚΕ.
Η ΚΟ επισημαίνει ότι από το σύνολο των φορέων της πόλης - αμέσως μετά το σεισμό - έγινε σοβαρή προσπάθεια να προβληθούν τα προβλήματα, ώστε να βρουν τη λύση τους. Ο απολογισμός αυτής της προσπάθειας, ωστόσο, στο διάστημα του ενός χρόνου βρήκε την αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρμοδίων που περιορίστηκαν σε γενικότητες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.Η εικόνα της μετασεισμικής Αιγιάλειας επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Η αποκατάσταση των ζημιών προχωρά με αργούς ρυθμούς, οι ανακατασκευές συναντούν δυσκολίες, γιατί οι όροι χρηματοδότησης γίνονται με τραπεζικά κριτήρια και όχι με εγγύηση του δημοσίου, με αποτέλεσμα η κατοικία να είναι άπιαστο όνειρο για τα λαϊκά στρώματα. Καθυστέρηση παρουσιάζεται και στις κατεδαφίσεις των επικίνδυνων κτιρίων σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των διατηρητέων κτιρίων. Ταυτόχρονα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 120 οικογένειες που εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμό κοντέινερς. Οσο για τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους εμποροβιοτέχνες αυτοί είναι οι πρώτοι που ένιωσαν τις συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης.
"Εκτιμάμε πως η προοπτική υπάρχει στη συνέχεια του αγώνα που είναι και η μόνη διέξοδος", επισημαίνει η ΚΟ Αιγιάλειας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια αναφέρει μερικά από τα αιτήματα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής:
"Πιστεύουμε πως το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, όπως λέγεται, αλλά να ζούμε σε σίγουρη αντισεισμική φτηνή κατοικία, σε ανθρώπινες πόλεις και χωριά. Στηριγμένοι στην αλληλεγγύη και την ενωμένη πάλη μας μπορούμε να φέρουμε γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα", καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟ Αιγιάλειας του ΚΚΕ.