Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Ισχυρίζεται πως δεν ξέρει τίποτα για τη μεθόδευση

Κόντρα στη μεθόδευση της πλειοψηφίας του ΕΣΔΚΝΑ, που θέλει να εγκαταστήσει "με το ζόρι" τη μία από τις τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής στη θέση "Πηγάδι Παπά" στον Αυλώνα, στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, για να αποφύγει τις πολιτικές αντιδράσεις που υπάρχουν στις άλλες περιοχές διαδήλωσαν χτες εκατοντάδες κάτοικοι του Αυλώνα και των γύρω περιοχών έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η διαδήλωση έγινε παρά και ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που επέβαλε η κυβέρνηση το προηγούμενο Σάββατο με τη σύλληψη των δημάρχων.

Οι κάτοικοι του Αυλώνα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο στις 11 το πρωί, χωρίς να μπορέσουν όμως να πλησιάσουν στην είσοδο και να κάνουν τη συμβολική κατάληψη που είχαν προγραμματίσει, καθώς ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη από 6 διμοιρίες των ΜΑΤ είχε αποκλείσει ολόκληρα τετράγωνα γύρω από το υπουργείο.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων με επικεφαλής τον δήμαρχο Αυλώνα Δ. Κυριακού,συναντήθηκε τελικά και συζήτησε επί τρεις ώρες με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.Ο δήμαρχος Αυλώνα κατέθεσε στον υπουργό υπόμνημα, με το οποίο ζητά να εφαρμοστούν οι μελέτες του 1992. Μελέτες που έχουν τη θέση"Πηγάδι Παπά" στην πέμπτη θέση καταλληλότητας για να δεχτεί ΧΥΤΑ και στην πρώτη θέση τη Ριτσώνα. Το υπόμνημα ζητάει, επίσης, την προστασία της Βόρειας Πάρνηθας, όπου βρίσκεται και η περιοχή του Αυλώνα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχείρησε για μια ακόμα φορά να βγάλει "την ουρά του απ' έξω" στο αδιέξοδο που τείνει να δημιουργηθεί στο τεράστιο θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων της Αττικής. Υποστήριξε ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη επίσημα στα χέρια του οι μελέτες και δήλωσε ότι "το δίλημμα για το πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα της διάθεσης των απορριμμάτων το έχει η Ανατολική Αττική"... Επανέλαβε ότι εντός των ημερών θα δώσει τις μελέτες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα περιμένει τις παρατηρήσεις τους για ένα μήνα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δε θα υπάρξουν αυθαίρετες αξιολογήσεις. Στη συνέχεια οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στα Νομαρχιακά Συμβούλια, ενώ το όλο θέμα της χωροθέτησης των ΟΕΔΑ θα επιχειρηθεί να λυθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι δεν άλλαξε η θέση του για διαχείριση των απορριμμάτων εντός της Αττικής, ισχυριζόμενος ότι όλα τα κόμματα είναι σύμφωνα με αυτό. "Ξέχασε", βέβαια, ότι και στην πρόσφατη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, του δηλώθηκε η αντίθεση του Κόμματος στη θέση του υπουργείου περί "μη εξαγωγής", αφού μια τέτοια θέση αποκλείει προκαταβολικά τον πλέον κατάλληλο χώρο, τη Ριτσώνα.

Ο δήμαρχος Αυλώνα, δήλωσε ότι κάποιοι στον ΕΣΔΚΝΑ παίζουν ένα ύποπτο παιχνίδι, επισημαίνοντας ότι οι μελέτες άλλαξαν με προτροπή του προέδρου του Συνδέσμου στις 28 Μάη και έτσι ο Αυλώνας από τελευταία έγινε πρώτη επιλογή. Τη νέα αυτή μελέτη ο Δ. Κυριακού τη χαρακτήρισε "μαϊμού" και είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων Βοιωτίας Μ. Γιαννούλης,εξήγησε το πρόβλημα που δημιουργείται και στη δική του περιοχή με τη χωροθέτηση της ΟΕΔΑ στον γειτονικό Αυλώνα και πρόσθεσε: "Ας χωροθετηθεί στη Ριτσώνα, όπου οι μελέτες δείχνουν ότι είναι ο καταλληλότερος χώρος".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης,ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση δήλωσε στον "Ρ" ότι για το αδιέξοδο που έχει φτάσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων την πλήρη ευθύνη έχει η κυβέρνηση που ακολουθεί την τακτική να αποφασίζει με πολιτικά κριτήρια. Αποτέλεσμα αυτών είναι να βγαίνει έξω από την επιλογή η θέση Ριτσώνα. Η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να δημιουργεί επιλεκτικές μελέτες αποκλείοντας άλλες που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύν καιρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ