Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυναμιτίζεται η κοινωνική ασφάλιση

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ...ανεργία, ζητά η Ομοσπονδία Οικοδόμων

"Κατάπτυστο", χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας δήθεν "για την καταπολέμηση της ανεργίας", σημειώνοντας πως "μοναδικός του στόχος είναι να δοθούν νέα προνόμια και κέρδη στους βιομηχάνους" και ζητά απ' την κυβέρνηση την απόσυρσή του.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, η κυβέρνηση, αφού έφθασε το ποσοστό ανεργίας στο 10%, παίρνει και τα λεφτά που προορίζονταν για την επιβίωση των ανέργων και τα δίνει σ' αυτούς που έκαναν τις απολύσεις, για να δημιουργήσουν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και να απασχοληθούν ...οι άνεργοι. Επειδή όμως - συμπληρώνει - το "πεσκέσι" δεν ικανοποίησε απόλυτα τους βιομηχάνους, πρόσθεσε και το άρθρο 11, δυναμιτίζοντας έτσι τα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης,αφού προβλέπει ότι το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ θα αναλαμβάνουν το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης για τους νέους (20 - 30 χρόνων) νεοπροσλαμβανόμενους, απαλλάσσοντας απ' την ευθύνη αυτή τους εργοδότες.

"Καταγγέλλουμε - τονίζει - την κυβέρνηση και τον συντάκτη του κατάπτυστου νομοσχεδίου, υπουργό Εργασίας, που ενώ αθετούν προκλητικά τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον κλάδο και αρνούνται να κάνουν δεκτά τα αιτήματά μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επιβίωση των ανέργων, την ίδια ώρα προσφέρουν "γην και ύδωρ" στους βιομηχάνους, υιοθετώντας τις όποιες απαιτήσεις τους".

Η Ομοσπονδία ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και δηλώνει: "Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες για το δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή, ενάντια στις επιταγές της "Λευκής Βίβλου" και των ντόπιων υποστηρικτών της, για την ανατροπή αυτής της επικίνδυνης πολιτικής".

"Ενστάσεις" ...από τη ΓΣΕΕ

"Σοβαρές ενστάσεις" ...διατυπώνει η ΓΣΕΕ,σε χτεσινή της ανακοίνωση, σχετικά με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, το οποίο απαλλάσσει τους εργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές ενός χρόνου για νεοπροσλαμβανόμενους νέους και φορτώνει αυτό το βάρος στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, η ΓΣΕΕ, η οποία έχει αποδεχτεί κατ' αρχήν το νομοσχέδιο και κυρίως τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε "μερίδια εργασίας" (!) και σ' αυτό ακόμα το άρθρο 11 "διαφωνεί", όχι επί της ουσίας, αλλά επικαλούμενη επιμέρους - υπαρκτά βεβαίως - ζητήματα. Δε διαφωνεί, δηλαδή, με το γεγονός ότι για πρώτη φορά καταργείται η εργοδοτική εισφορά για ένα τμήμα εργαζομένων, με ό,τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά γιατί "επιβαρύνεται το ΙΚΑ με σοβαρό κόστος". Επίσης, γιατί "το προβλεπόμενο ποσό των 30.000 δρχ., που θα δίνει ανά εργαζόμενο ο ΟΑΕΔ στο ΙΚΑ, δεν καλύπτει, σε καμιά περίπτωση, το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών". Επισημαίνεται, τέλος, ότι "καμιά επιβάρυνση του ήδη ελλειμματικού ΙΚΑ δε γίνεται αποδεκτή από τα συνδικάτα". Οι πιο πάνω ενστάσεις διατυπώθηκαν, όπως αναφέρεται, σε χτεσινή συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυρόπουλο,ο οποίος δήλωσε ότι θα ενημερώσει τον υπουργό Εργασίας και σύντομα θα δοθεί απάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράση του ΚΚΕ για την Ασφάλιση(2013-05-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-05-07 00:00:00.0)
Καταργεί και το επίδομα ανεργίας!(2003-12-17 00:00:00.0)
ΠΑΚΕΤΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΣ(2003-07-25 00:00:00.0)
Ολα για τους βιομήχανους!(2000-09-14 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί!(1996-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ