Σάββατο 1 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Η ανεργία είναι απανθρωπιά"

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Λισαβόνα οι εργασίες του Συνεδρίου της Πορτογαλικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης "Ιντερσυντικάλ"

Ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ οι εργασίες του εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της μαζικότερης τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Πορτογαλίας,της "Ιντερσυντικάλ" (υπάρχουν άλλες δύο), με την εκλογή των νέων οργάνων της. Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν 35 ξένες αντιπροσωπείες, είναι: "Ανάπτυξη με εργασία καλά αμειβόμενη".

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου χτες, (υπό τη μουσική υπόκρουση της Διεθνούς των Εργατών) ο συντονιστής γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ντασίλβα,επισήμανε, μιλώντας στους 2.641 αντιπροσώπους ότι στα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο Συνέδριο, η "Ιντερσυντικάλ" απέκτησε 54.839 νέα μέλη.

Ο γραμματέας της "Ιντερσυντικάλ" τόνισε ότι "πέρασαν τρία χρόνια μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων", οι οποίες οφείλονται στην οικονομική κυβερνητική πολιτική. Στην τριετία 92 - 95 η αύξηση της ανεργίας έφτασε στο 74%, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία και οι άνεργοι έφτασαν τις 500 χιλιάδες. Ετσι η Πορτογαλία είχε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της ανεργίας από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ηγετικό στέλεχος της Συνομοσπονδίας επισήμανε την ανάγκη δράσης από τα κάτω, για ριζικές αλλαγές και ανατροπή αυτής της πολιτικής, ενώ ως στόχο πρώτης προτεραιότητας έθεσε την απόσυρση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου, με το οποίο διευρύνεται η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου εργασίας και η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Πρότεινε, επίσης, ενότητα δράσης με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά κατάγγειλε μια από αυτές, την UZT,για τη συμβιβαστική στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο.

O γραμματέας της Συνομοσπονδίας σημείωσε επίσης: "Η ασύδοτη δράση των πολυεθνικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγεί σε επιδείνωση των ανισορροπιών μεταξύ των χωρών, αλλά και στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Η είσοδος νέων τεχνολογιών που αξιοποιείται στην οργάνωση της εργασίας από το κεφάλαιο, προσωρινά οδηγεί στην ενίσχυση της εργοδοτικής δύναμης". Επισήμανε, επίσης, το μεγάλο ποσοστό ανέργων μακράς διάρκειας της Πορτογαλίας, που πλήττει κυρίως νέους, ηλικιωμένους και γυναίκες. Επίσης κάθε χρόνο 5.000 πτυχιούχοι ΑΕΙ γράφονται απευθείας στους καταλόγους της ανεργίας.

Εισηγητικά επισημάνθηκε ότι πρέπει να στηριχτεί η βιομηχανία και η γεωργία, και απαιτήθηκε η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, στο περιβάλλον και σε κοινωνικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον γραμματέα, ότι "για μας η ανεργία δεν είναι αριθμοί και νούμερα, είναι απανθρωπιά".

Αναφερόμενος στην επαγγελματική κατάρτιση, ο γραμματέας της "Ιντερσυντικάλ" είπε ότι τα χρήματα πηγαίνουν σε συγκεκριμένα πορτοφόλια για πλουτισμό. Κατέληξε, τονίζοντας ότι χρειάζονται "συνδικάτα αποτελεσματικά, αντιπροσωπευτικά, ενεργά, μαζικά. Ετσι θα πάμε στην αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και με την ανάδειξη νέων συνδικαλιστικών στελεχών".

Στο χαιρετιστήριό του, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι "απέναντι σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, μπορούμε και πρέπει να αντιτάξουμε τον ενιαίο συντονισμένο ταξικό αγώνα της εργατικής τάξης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ