Η εξασφάλιση φτηνής ακόμα και δωρεάν εργατικής δύναμης, με ταυτόχρονη επιδότηση του κεφαλαίου με πακτωλούς χρημάτων, καθώς και η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, είναι τα όσα προβλέπονται με το νέο ακόμα πιο σκληρό αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μισθό, που θα πληρώνει ο ΟΑΕΔ αντί για τον εργοδότη, προωθεί η κυβέρνηση στα δυο πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου. Ο εργάτης θα πληρώνεται με το επίδομα του ΟΑΕΔ, για να προσφέρει τσάμπα την εργατική του δύναμη στον εργοδότη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξασφαλίζει και την απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών εξ ολοκλήρου ή εν μέρει. Δηλαδή, ο επιδοτούμενος άνεργος θα υποχρεώνεται να πηγαίνει για δουλιά σε θέση εργασίας με πλήρη ή μερική απασχόληση για όσο διαρκεί η επιδότηση ανεργίας και ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί μόνο στην περίπτωση που απασχολήσει τον άνεργο πέραν των τεσσάρων ωρών εργασίας, ενώ θα έχει την ευθύνη της ασφαλιστικής του κάλυψης.
Αν ο άνεργος δε δεχτεί να δουλέψει ακόμα και μερική απασχόληση με το νέο καθεστώς, τότε σταματάει η καταβολή του επιδόματος ανεργίας! Ουσιαστικά, με αυτό το νομοσχέδιο καταργείται το επίδομα ανεργίας, επιπλέον οι εισφορές των εργαζομένων προς των ΟΑΕΔ πηγαίνουν στα θησαυροφυλάκια της εργοδοσίας αντί για τους ανέργους!
Η κυβέρνηση συνοδεύει τα παραπάνω με τη δυνατότητα που δίνει στον εργοδότη να προχωρήσει ακόμα και σε απολύσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι «ο εργοδότης υποχρεούται κατά τη διάρκεια ισχύος της σχέσης εργασίας με τον προσληφθέντα ή τοποθετηθέντα να μην προβαίνει σε απόλυση εργαζομένων από την επιχείρησή του, χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου...»! Ο λόγος και η σπουδαιότητά του βεβαίως κρίνονται από τον εργοδότη και μόνο.
Με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου οι εργοδότες απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου ή μειώνονται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση πρόσληψης ανέργων μητέρων με τουλάχιστον δυο παιδιά, ο εργοδότης θα επιδοτείται με το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών προς τα Ταμεία και τους οργανισμούς. Η επιδότηση θα διαρκεί επί ένα χρόνο για κάθε παιδί. Αντίστοιχα δε θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αν στη θέση εργαζόμενης που πήρε άδεια κύησης ή λοχείας προσληφθεί άνεργος για όσο διαρκεί η άδεια.
Οι εργοδότες θα επιδοτούνται με το 50% των εργοδοτικών εισφορών ως κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας μέχρι 25 ετών κατά τον πρώτο χρόνο πρόσληψής τους. Χρήματα δίνονται και για την πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 6.000 μέρες εργασίας. Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων και στη θέση τους να προσλαμβάνει ανέργους χωρίς ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αν επικαλεστεί «τη συνδρομή σπουδαίου λόγου».
Με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επεκτείνει το θεσμό των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας. Ετσι, δίνει τη δυνατότητα και στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας Ιδιωτικού Γραφείου Συμβούλων Εργασίας. Σε τουλάχιστον 7 χρόνια από τώρα η κυβέρνηση σκοπεύει να αποδώσει στο ΙΚΑ τα 500 δισ. δραχμές, με τα οποία ο Οργανισμός θα καλύψει τις υποχρεώσεις του (μη αποδοθέντα έσοδα) προς τον ΟΑΕΔ, τον ΛΑΕΚ τον ΔΛΟΕΜ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν καλύπτει όλο το ποσό που εισπράττει το ΙΚΑ για λογαριασμό των παραπάνω οργανισμών, αφού η ρύθμιση αφορά το διάστημα μέχρι 31/12/2000. Τα ποσά που έχουν συσσωρευτεί μετά από το 2000 και πάλι δεν καλύπτονται από το Δημόσιο.