Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ρίχτε λάδι ... στον αγώνα

Μια πρωτόγνωρη επιχείρηση αυθαιρεσίας σε βάρος δεκάδων χιλιάδων τίμιων ελαιοπαραγωγών έβαλαν μπρος τις τελευταίες μέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με το «έτσι θέλω» η κυβέρνηση αντί να κάνει ελέγχους και να έχει σταματήσει προ ετών τα λεγόμενα πανωγραψίματα, βγάζει τώρα τα μαχαίρια της και κόβει όποιον θέλει, για να της βγει το νούμερο των 458.000 τόνων λαδιού, που αυθαίρετα δήλωσε το Σεπτέμβρη στην ΕΕ για την περσινή παραγωγή. Κι αυτό έγινε για να εμφανιστεί μια κάπως μεγαλύτερη προκαταβολή της επιδότησης απ' ό,τι αν δηλώνονταν οι ποσότητες που αιτήθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί (540.000 τόνοι), με βάση το πενιχρό πλαφόν των 419.000 τόνων.

Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι να αδικούνται κατάφωρα δεκάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που δεν «πανώγραψαν», αλλά υφίστανται τα οριζόντια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει αυθαίρετα ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο. Ούτε πριν δύο χρόνια με τα τότε διοικητικά μέτρα περιορισμού δεν έγινε κάτι τέτοιο. Να φανταστείτε ότι το υπουργείο Γεωργίας δεν έκανε εξατομικευμένους ελέγχους και καμία σχετική ενέργεια για να επιβάλει ποινές εκεί που πρέπει. Ορισε ζώνες με αποδόσεις ανά δέντρο, αλλά ούτε κι αυτές χρησιμοποίησε καν.

Η μεγάλη αυθαιρεσία όμως από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η ακόλουθη: Κάνει ό,τι αδικίες κάνει σε βάρος των συνεπών ελαιοπαραγωγών και παράλληλα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού ότι θα πρέπει να «κάτσουν στ' αυγά τους» για να μην πάθουν χειρότερα. Αλλά κανείς τίμιος ελαιοπαραγωγός να μη «χάψει» τα αυθαίρετα κόλπα του ΟΠΕΚΕΠΕ και να δεχτεί μια πετσοκομμένη προκαταβολή της προκαταβολής. Γιατί εκτός αυτού, εγγυάται κανείς ότι θα υπάρξει ποτέ και δεύτερη προκαταβολή στην προκαταβολή; Ενα ακόμα μείζον θέμα είναι πως το 40% της προκαταβολής της επιδότησης κόβεται σε όσους κόβεται, χωρίς καμία συγκεκριμένη γραπτή υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο. Κόβονται προφορικώς! Και στην περίπτωση των ενστάσεων υπάρχει άλλη μια εκβιαστική πονηριά-αυθαιρεσία: Οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν ενστάσεις χωρίς όμως να έχει γνωστοποιηθεί ποιοι θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις εξέτασής τους και πότε.

Για τους θιγόμενους ελαιοπαραγωγούς δε μένει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους με κάθε μέσο. Εκτός από τις ενστάσεις και τα δικαστήρια, υπάρχουν και άλλοι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι: Να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους και να παλέψουν για να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που γεννά προβλήματα και αδιέξοδα σαν κι αυτό. Ηδη στην Καλαμάτα έγινε ένα οργισμένο μαζικό συλλαλητήριο προχτές, ενώ στην Πελοπόννησο και στη Λέσβο προετοιμάζονται νέα συλλαλητήρια ενάντια σε αυτή την ολέθρια πολιτική για την Παρασκευή 19 του Δεκέμβρη. Εκτός αυτών αξίζει να σημειωθεί πως με όλα αυτά που συμβαίνουν, αφήνονται στο περιθώριο και τα πραγματικά προβλήματα του τομέα ελαιολάδου και των ελαιοπαραγωγών και τα όσα αρνητικά μέτρα φέρνει η νέα ΚΑΠ!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ