Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κινητοποίηση από στεριά και θάλασσα

Επί έξι ώρες, χτες, οι άνθρωποι της Ζώνης και του Περάματος συντόνισαν το αγωνιστικό τους βήμα ενάντια στην ανεργία και τη διάλυση του κύριου οικονομικού πνεύμονα της περιοχής. Τα ΜΑΤ τους "υποδέχτηκαν" στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο κατέλαβαν συμβολικά. Ακόμα πιο μαχητικά τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Με τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και μια μεγαλειώδη πορεία σφραγίστηκε η χτεσινή μαχητική κινητοποίηση των εργατών και των ανέργων της Ζώνης, του Δήμου Περάματος και των μαζικών φορέων της περιοχής, κατά της ανεργίας και της διάλυσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η κινητοποίηση είχε κέντρο της το λιμάνι του Πειραιά και εξελίχθηκε από στεριά και θάλασσα.Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να αποτρέψει την κινητοποίηση, όταν δεν το κατάφερε, προτίμησε να απουσιάσει από το υπουργείο και να αναθέσει το "ρόλο του οικοδεσπότη" στα ΜΑΤ, που βρίσκονταν μέσα στο υπουργείο!

Από τις 3 το απόγευμα εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πύλη της Ζώνης Περάματος. Γύρω στις 4.15 μ.μ. αρκετοί από αυτούς επιβιβάστηκαν σε 10 λάντζες και ξεκίνησαν το "ταξίδι" τους με προορισμό το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Οι λάντζες, αφού πέρασαν το δίαυλο του κεντρικού λιμανιού, έκαναν γύρο στο λιμάνι και έφτασαν στις 5 μ.μ. στο σημείο του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με κατάληψη του πλοίου Κινγκ Μίνος των μινωικών γραμμών, γιατί η πλοιοκτήτρια εταιρία κατασκευάζει καράβι στα νορβηγικά ναυπηγεία και όχι σε ελληνικά ναυπηγεία.Από εκεί οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν με πορεία στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, όπου τους περίμενε και νέο πλήθος συγκεντρωμένων.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, τόνισε: "Η προσπάθεια, που κατέβαλε το ΥΕΝ και το Λιμεναρχείο, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τους άνεργους της Ζώνης, καθώς και τους ιδιοκτήτες των πλωτών μέσων, με τα οποία έκαναν τη διαδήλωσή τους οι φορείς, ο δήμος και οι εργαζόμενοι, έπεσε στο κενό. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση ".

Ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,σημείωσε: "Δηλώνουμε ότι αυτή η μαζική και μαχητική σημερινή κινητοποίηση προειδοποιεί ότι έχουμε και τα μέσα και το κουράγιο να κλείσουμε τον Πειραιά για μέρες".

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία στο ΥΕΝ, όπου, αντί για τον υπουργό, τους περίμεναν τα ΜΑΤ! Τελικά αντιπροσωπεία συνδικαλιστών κατάφερε να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δ. Μανό,ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι τα ΜΑΤ θα απομακρυνθούν και ότι οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τη συμβολική τους κατάληψη. Η αντιπροσωπεία τού επέδωσε το ψήφισμα, κατάγγειλε τις προσπάθειες τρομοκράτησης, ενώ απαίτησαν να συνέλθει αμέσως το διυπουργικό όργανο για τη Ζώνης και να μη δημιουργήσει το υπουργείο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες των πλωτών σκαφών, γιατί αλλιώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Σήμερα στις 11 π.μ. οι διοικήσεις των σωματείων της Ζώνης θα πραγματοποιήσουν παράσταση στο υπουργείο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης,ο οποίος παρευρέθηκε στην κινητοποίηση, δήλωσε: "Είναι μια μαζική διαμαρτυρία των ανέργων και των εργαζομένων, που είναι φυσικά ελάχιστοι, του Περάματος. Μια διαμαρτυρία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που είναι ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων συμφερόντων που σήμερα οδηγούν τη χώρα μας στην ανεργία και στην αποβιομηχάνιση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τηρήσει ούτε τις στοιχειώδεις υποσχέσεις που έχει δώσει στους άνεργους του Περάματος, για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων. Καταγγέλλουμε, ακόμα, την τρομοκρατία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και που τελικό στόχο και σκοπό έχει να διασπάσει τον αγώνα των εργαζομένων".

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν, χτες, Δ. Γόντικας από το ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης,αντιπροσωπεία συνδικαλιστών των ναυτεργατικών οργανώσεων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Β. Ξένος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική διεκδίκηση του μεροκάματου(6/2/2004)
Μπλόκο στις μεθοδεύσεις για κλείσιμο της Ζώνης(16/3/2002)
Αγωνιστικά κατά της ανεργίας(19/3/1999)
Γερή η πρώτη "προειδοποιητική βολή"(14/2/1997)
ΑΤΙΤΛΟ(31/5/1996)
Στο 35% η ανεργία στο Πέραμα!(26/4/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org