Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικός άνεμος στο λιμάνι

Με αποφασιστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προειδοποιούν οι ναυτεργάτες, που χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ακτή Μιαούλη, πορεία στα γραφεία της ΠΝΟ και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Δυναμική απάντηση στην αντεργατική - αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετεί πιστά τα εφοπλιστικά συμφέροντα, καθώς και στη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ που ακολουθεί το δρόμο του ξεπουλήματος των ναυτεργατικών συμφερόντων, έδωσαν χτες το πρωί στη συγκέντρωσή τους στην Ακτή Μιαούλη οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτεργάτες.Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι αυτή η συγκέντρωση θα αποτελέσει το βήμα για νέους και πιο δυναμικούς αγώνες.

Με το σύνθημα "είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι",οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν για την απορρόφηση των ανέργων ναυτεργατών, για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις, για τη διατήρηση του καμποτάζ και για την αναβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,ο γραμματέας της ΚΟΠ Β. Ξένος και αντιπροσωπεία των σωματείων των εργατών της Ζώνης.

Πρώτος μίλησε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Σταματόπουλος,ο οποίος τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα ζήσει μέρες που δεν έχει ξαναζήσει.Και συνέχισε: "Παλεύουμε για την προστασία του καμποτάζ.Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ,η θέση των ναυτεργατών είναι αδιαπραγμάτευτη. Για την κρίση του, να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι κυβερνήσεις, το κράτος και οι εφοπλιστές. Η λύση βρίσκεται στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, στην παραγραφή των χρεών του ΝΑΤ, στο σταμάτημα της δανειοδότησης και την κάλυψη των αναγκών του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην αύξηση των εφοπλιστικών εισφορών και την εφαρμογή τριμερούς συστήματος εισφορών από κράτος, εργοδοσία και ναυτεργάτες". Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας,ο Θ. Σταματόπουλος, υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ κατά απαράδεκτο τρόπο υπέγραψε τις ΣΣΕ των τουριστικών και των ποντοπόρων με αύξηση 9%, ενώ ξεπούλησε κι άλλα σοβαρότατα αιτήματα. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ τόνισε ότι η πίεση θα πρέπει να είναι ισχυρή και εάν δεν προχωρήσει η ΠΝΟ, θα προχωρήσουν οι ναυτεργάτες.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Αστράς,τόνισε ότι οι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία ναυτεργάτες θα αντισταθούν αγωνιστικά "στην ανεύθυνη κυβέρνηση που μειώνει συνεχώς τον ναυτεργάτη με οικονομικές αλχημείες, συμπιέζει τον συνταξιούχο ναυτικό σπρώχνοντάς τον στην εξαθλίωση".

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης,πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και γραμματέας του ΕΚΠ, τόνισε: "Με τη σημερινή μαζική μας κινητοποίηση δίνουμε την απάντηση σε όσους πίστεψαν ότι εύκολα θα ξεμπερδέψουν μαζί μας. Τα Σωματεία μας, μαζί με όλους τους ναυτεργάτες, ανεξάρτητα από ειδικότητα, με τους συνταξιούχους και επιδιώκοντας το συντονισμό και με άλλους κλάδους, θα δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης των ναυτεργατών". Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών Δ. Δρίτσας.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα όπως: "ΠΝΟ ταξική κι όχι εφοπλιστική", κατευθύνθηκαν με πορεία στην ΠΝΟ. Αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα στον γγ της Ομοσπονδίας Γ. Χαλά και απαίτησε για άλλη μια φορά τη σύγκληση της ΕΕ της ΠΝΟ, για 48ωρη απεργία στις 7 και 8 Ιούνη.Ακολούθησε δυναμική πορεία στο ΥΕΝ, απ' όπου είχε "εξαφανιστεί" η πολιτική ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ