Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αντίσταση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Στα 125 εκατ. έφτασαν μέσα στο 1995 οι οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες! Σε έξαρση η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης και η ΓΣΕΕ

Περίπου 125 εκατ. οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες έφυγαν από τον τόπο τους το 1995, κατατρεγμένοι από την πείνα και την εξαθλίωση, από τυραννικά πολιτικά καθεστώτα, από εμπόλεμες συγκρούσεις, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε ευρωπαϊκές, κατά κύριο λόγο, χώρες. Αυτό που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, όμως, είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η εκμετάλλευση και ο διωγμός, για μια ακόμα φορά.

Στοιχεία αυτής της κατάστασης παρουσιάστηκαν χτες, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΑ), σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Θ. Παπαμάργαρης,υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, για να προστατευτεί το κοινό μέλλον όλων, ενάντια στη βία, στον πόλεμο, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Από τη ΓΣΕΕ τοποθετήθηκαν η Ζ. Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και η Μ. Φραγκιαδάκη,γραμματέας Ενημέρωσης της ΓΣΕΕ. Εισηγητικά τοποθετήθηκαν επίσης ο Χουσεϊν Αμπέλ Ραζίκ,αρχισυντάκτης του αιγυπτιακού περιοδικού "Αλ - Γιασάρ" και ο Ζαν - Ζακ Κιρκισαριάν,πρόεδρος της Γαλλικής Κίνησης ενάντια στο ρατσισμό. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Μπ. Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Ζ. Σώκου τόνισε ότι είναι εκρηκτικές οι διαστάσεις του προβλήματος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της εκμετάλλευσης των αλλοδαπών, σημείωσε ότι στη χώρα μας βρίσκονται 500 χιλ. αλλοδαποί και ότι επιβάλλεται άμεσα η νομιμοποίησή τους, η χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων, η εφαρμογή και γι' αυτούς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ενίσχυσή τους για τη δημιουργία συλλόγων κ.ά.

Η Μ. Φραγκιαδάκη σημείωσε ότι η σύνδεση παθολογικών κοινωνικών φαινομένων, όπως η εγκληματικότητα, με την παρουσία αλλοδαπών δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα, "αφού οι αλλοδαποί, παράνομα απασχολούμενοι είναι τα πρώτα θύματα του κινδύνου, για τον οποίον οι ίδιοι κατηγορούνται".

Ο Χουσεϊν Αμπέλ Ραζίκ σημείωσε ότι η ανεργία στην Αίγυπτο είναι 20%, η απεργία θεωρείται έγκλημα, ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στα συνδικάτα και ότι πολλοί νέοι παρασύρονται από τον ισλαμικό φανατισμό,επειδή δεν έχουν εργασία και πολλοί ζουν σε περιοχές χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org