"Το μαζικό κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ πρέπει να διευρύνουν τους στόχους πάλης τους, για να απαιτήσουν αντικειμενική και δημοκρατική πληροφόρηση", τόνισε ανάμεσα στα άλλα ο Μ. Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες σε εκδήλωση - συζήτηση που συνδιοργάνωσαν η ΓΣΕΕ και ΕΡΤ, με θέμα "δημόσια ραδιοτηλεόραση και συνδικάτα".
Ο Μ. Κοψίδης άσκησε οξύτατη κριτική στα συμφέροντα των μεγιστάνων του Τύπου και κάλεσε σε αγώνα για τη δημιουργία κινήματος δημοκρατικής πληροφόρησης και αντίστασης "στην αποχαύνωση και αποβλάκωση", που επιχειρείται μέσα από τα προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών. Σημείωσε επίσης ότι έχουν γίνει θετικά βήματα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, χωρίς όμως να βρίσκεται στην κατάσταση που πρέπει να είναι και επισήμανε ότι την κύρια ευθύνη γι' αυτό δεν την έχουν οι εργαζόμενοι ή η διοίκηση, αλλά η κυβέρνηση, επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση για στρατηγική ανάπτυξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τόνισε επίσης ότι μόνο η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να προσεγγίσει την αντικειμενική πληροφόρηση.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ιστορικό αφιέρωμα στους αγώνες του εργατικού κινήματος, για το οποίο αξιοποιήθηκε το αρχείο της ΕΡΤ. Από την πλευρά της ΕΡΤ, ο πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος Π. Παναγιώτου,παρουσίασε για άλλη μια φορά την πρότασή του με τίτλο "Από τον ενιαίο φορέα, στην ΕΡΤ του 2000". Από την πλευρά των κομμάτων συμμετείχαν, εκτός από τον Μ. Κοψίδη,οι Γ. Ρουμπάτης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Σφακιανάκης από την ΠΟΛ. ΑΝ. και ο Δ. Κουναλάκης, από τον "ΣΥΝ".
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πρωτόπαππα,ο οποίος ανάμεσα σε άλλα, πρότεινε τη μετατροπή της ΠΟΣΠΕΡΤ σε Ομοσπονδία ΜΜΕ και εστίασε την τοποθέτησή του στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας των συνδικάτων με την ΕΡΤ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων φορέων του χώρου.
Η Μ. Φραγκιαδάκη,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στη μακροσκελή ομιλία της για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα συνδικάτα, υπογράμμισε ότι ανοίγει διάλογος για να πετύχει η μεταρρύθμιση της ΕΡΤ και τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συμβάλει με τις δυνάμεις του ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να ενισχύσει το εθνικό και κοινωνικό της ρόλο.
Οι κύριοι στόχοι της ΕΡΤ, θα πρέπει να είναι η παραγωγή ενός ποιοτικού και πλουραλιστικού προγράμματος, το οποίο θα προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη προβληματική στην Ελλάδα του 2000. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων, η Διασωματειακή Επιτροπή Κινηματογράφου,με αφορμή τη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ, εδώ και πολλά χρόνια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Διασωματειακής, είναι η περιορισμένη διάθεση οικονομικών πόρων για την παραγωγή προγράμματος και τις επενδύσεις. Τα ανελαστικά της έξοδα αγγίζουν το 76% των δαπανών της και έτσι η διάθεση κονδυλίων για το πρόγραμμα της ΕΤ-1 και ΕΤ-2 και για τις επενδύσεις, δεν υπερβαίνουν το 24%, δηλαδή τα 11 δισ. Η Διασωματειακή πιστεύει πως ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός, που δε θ' ανατρέψει αυτή την κατανομή, είναι αδύνατον να επιφέρει οποιοδήποτε εκσυγχρονισμό στη δημόσια τηλεόραση.
Σε σχέση με την πρόταση του προέδρου της ΕΡΤ, Παναγιώτη Παναγιώτου, για την "ΕΡΤ του 2000", που μεταξύ άλλων επικεντρώνεται στη μετατροπή του ενός εκ των δύο καναλιών σε ενημερωτικό, η Διασωματειακή θέτει το ερώτημα, αν αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου η ΕΡΤ ν' αντιμετωπίσει την πρόκληση του 2000.
Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος στην καταστρατήγηση των οικονομικών υποχρεώσεων της ΕΡΤ απέναντι στους Ελληνες δημιουργούς, καθώς και στην ανάγκη η ΕΡΤ να εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες. Η Διασωματειακή τέλος, προτείνει οι λύσεις για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ, να βρεθούν μέσα από διάλογο και με τους φορείς των Ελλήνων δημιουργών.