Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορέστης Κολοζώφ

Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Επιτρέψτε μου πριν από την ομιλία μου να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στους αντιπροσώπους των 66 κομμάτων που παρευρίσκονται το Συνέδριό μας.

Τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους και για την αλληλεγγύη που αυτή εκφράζει προς το Κόμμα μας και το λαό μας.

Τους ευχαριστούμε ακόμα γιατί η μεγάλη αυτή συμμετοχή έδωσε στο 15ο Συνέδριο το χαρακτήρα ενός διεθνούς φόρουμ.

Σ' αυτή τη δύσκολη και σύνθετη κατάσταση που δημιουργήθηκε στις μέρες μας αναρωτιέται κανείς κατά πόσο μπορούν οι λαοί να αντισταθούν και να την ανατρέψουν, ανοίγοντας το δρόμο για μια κοινωνία πιο δίκαια, για έναν κόσμο πιο σταθερό, ειρηνικό, όπου θα κυριαρχούν η ασφάλεια, η φιλία και η συνεργασία μεταξύ χωρών και λαών.

Φυσικά αυτοί που δέχονται τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας είναι οι εργάτες στις καπιταλιστικές χώρες, που βλέπουν να παίρνονται πίσω κατακτήσεις ενός περίπου αιώνα, καθώς και εκείνα τα κράτη που στην εξουσία βρίσκεται η εργατική τάξη που προσπαθεί να οικοδομήσει το σοσιαλισμό, όπως επίσης τα αντιιμπεριαλιστικά αντιμονοπωλιακά κινήματα στις χώρες που καταπιέζονται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ετσι στην πάλη για την αποδυνάμωση των ιμπεριαλιστικών κέντρων και το άνοιγμα του δρόμου προς το σοσιαλισμό αντικειμενικά συμπίπτουν αυτές οι δυνάμεις, δηλαδή το επαναστατικό εργατικό κίνημα, οι χώρες που οικοδομούν το σοσιαλισμό και τα αντιιμπεριαλιστικά αντιμονοπωλιακά κινήματα στις εξαρτημένες από τον ιμπεριαλισμό χώρες.

Οι δυνάμεις αυτές αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό, που είναι ικανό όχι μόνο να αντιπαλέψει και να αποκρούσει την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστές, αλλά και να επιβάλει μια άλλη πορεία στην ανθρωπότητα.

Ο συντονισμός και η κοινή δράση αυτών των δυνάμεων είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα οποία όμως παρά τις αντιθέσεις τους συντονίζονται στην πάλη για την αντιμετώπιση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού και δημοκρατικού κινήματος.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Η κοινή δράση και ο συντονισμός των κομμουνιστικών κομμάτων δε βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το συντονισμό και την κοινή δράση των αντιιμπεριαλιστικών δημοκρατικών δυνάμεων.

Είναι, όμως, ανάγκη τα κομμουνιστικά κόμματα να προβληματιστούν, να συζητήσουν για το πώς η ανθρωπότητα θα πορευτεί, θα πάει προς το σοσιαλισμό.

Είναι απαραίτητο να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς για το πώς οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα αντισταθούν στην επίθεση των ιμπεριαλιστών και τη διέξοδο που αυτό το κίνημα θα πρέπει να βρει προς την κατεύθυνση του σοσιαλισμού.

Είναι ανάγκη να υπάρξει αυτή η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων.

Είπα προηγουμένως πως το ζητούμενο σήμερα είναι να αναζητηθεί η μορφή που θα πάρει αυτή η συνεργασία, αυτός ο συντονισμός, αυτή η ενότητα.

Το Κόμμα μας θα συνεχίσει την προσπάθειά του ώστε να διαμορφωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, χωρίς βιασύνες και φορτσατούρες, οι συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Διμερείς συναντήσεις, πολυμερείς συναντήσεις, περιφερειακές συναντήσεις. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τη συγκρότηση ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και ενός ισχυρού και αποτελεσματικού διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Η δράση αυτή του Κόμματος πρέπει να συνεχιστεί, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του σε δύο επίπεδα.

1. Προώθηση δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των ΚΚ, το συντονισμό τους και την κοινή δράση. Αυτή η προσπάθεια θα συμβάλει αντικειμενικά στην ανάδειξη μιας κοινής στρατηγικής και θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάδειξη νέων μορφών συνεργασίας, που θα εξασφαλίζει την κοινή δράση μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων.

2. Θα συμβάλει στη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με άλλες σοσιαλιστικές, δημοκρατικές, ριζοσπαστικές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, προωθώντας την κοινή δράση μαζί τους σε κοινούς στόχους.

Η διεθνής δράση του ΚΚΕ θα πρέπει να συνεχιστεί, θα πρέπει να στηρίξει πρωτοβουλίες που προωθούν την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος, ενότητα που θα αποτελέσει την απάντηση στην ενότητα του διεθνούς κεφαλαίου και των πολιτικών κομμάτων που το εκπροσωπούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ