Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε επικίνδυνο σταυροδρόμι η δημόσια παιδεία

Να συντονιστούν, να συνενωθούν και να παλέψουν τώρα, πριν είναι αργά, για να ματαιώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης να παραδώσει τα πανεπιστήμια στα χέρια των ιδιωτών, καλεί το λαό και τη νεολαία το ΚΚΕ

Σε παλλαϊκή αντίσταση, κοινό συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, καλεί το ΚΚΕ για να μπει φραγμός στα καταστροφικά για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σχέδια της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, μετά την προχτεσινή αποκάλυψη, από τους πρυτάνεις, των προθέσεων της κυβέρνησης να προωθήσει με την αναθεώρηση του Συντάγματος την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, έχουν ξεσηκωθεί έντονες αντιδράσεις, αναγκάζοντας ακόμη και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη νεολαία του να ανακοινώσουν υποκριτικά ότι είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα μέτρα και εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, που αποτελούν τα βήματα μιας προσχεδιασμένης τακτικής για την προώθηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ριζικής τροποποίησης της εκπαίδευσης συνολικά. Πρόκειται για στρατηγική του κεφαλαίου, που επιδιώκει τον ολοκληρωτικό επαναπροσδιορισμό της εκπαίδευσης, την πλήρη προσαρμογή της στις ανάγκες του νέου παραγωγικού μοντέλου, των νέων εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων που οικοδομεί, όπως αυτά έχουν αποφασιστεί με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και έχουν εξειδικευτεί με τη "Λευκή Βίβλο" για την παιδεία.

Η "αποκέντρωση" της εκπαίδευσης, το ξεθεμέλιωμα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, που ανακοίνωσε στις 30 του Μάη πέρσι, τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ, το πρόγραμμα "Μεθόδιος", η "διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση" κλπ. είναι τα κομμάτια του παζλ που - ταυτόχρονα με την υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας όλων των βαθμίδων και τη συσσώρευση τεράστιων προβλημάτων - συνθέτουν το ολοκληρωμένο σχέδιο.

Το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

"Το ΚΚΕ απευθύνεται στον ελληνικό λαό, την ελληνική νεολαία, στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, σε όλους τους κοινωνικούς φορείς και κινήματα να συντονιστούν, να συνενωθούν και να παλέψουν τώρα, πριν είναι αργά, για να ματαιώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης να παραδώσει τα πανεπιστήμια στα χέρια των ιδιωτών. Να προλάβουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα λειτουργούν σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις εις βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το "εκπαιδευτικό Μάαστριχτ". Δεν είναι μόνη της, έχει τις ευλογίες της ΝΔ και όλων των κομμάτων που αναγορεύουν τη συμμόρφωση στις επιταγές της ΕΕ σε μονόδρομο.

Η δημόσια δωρεάν παιδεία βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Εγκαταλειμμένη χρόνια, με ισχνή κρατική επιχορήγηση και αυταρχικό πλαίσιο βρίσκεται στο παρά πέντε πριν τον μεγάλο κατήφορο. Η ελληνική νεολαία, το εργατικό λαϊκό κίνημα έχυσε αίμα, έκανε θυσίες για τη δημόσια και λαϊκή παιδεία. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα. Η συνταγματική αναθεώρηση που ετοιμάζεται θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Δεν είναι αργά, υπάρχει χρόνος να σταματήσουμε το ξεπούλημα της παιδείας στους ιδιώτες.

Παλλαϊκή αντίσταση, κοινός συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων, της νεολαίας, των εκπαιδευτικών είναι η απάντηση. Απ' άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα να ξεδιπλωθεί ένας μεγάλος παλλαϊκός αγώνας, που θα βάλει φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια".

Επιβεβαιώνει τη συζήτηση ο υπουργός

Χτες ο υπουργός Παιδείας, με δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι το θέμα έχει συζητηθεί, μόνο που προσπάθησε να χρεώσει αυτήν τη συζήτηση στους πρυτάνεις, τους οποίους κατηγόρησε για "άκρατο λαϊκισμό" και ότι κυκλοφόρησαν ένα "ανυπόγραφο χαρτί", χρεώνοντάς το στο υπουργείο του.

"Η θέση να γίνουν τα πανεπιστήμια Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου είναι μια θέση την οποία εγώ πρωτοάκουσα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, από τους ίδιους τους πρυτάνεις", είπε ο Γ. Παπανδρέου, κατονομάζοντας μάλιστα ως εισηγήτρια της πρότασης την αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χριστίνα Σπυράκη. Μιλώντας όμως στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", η κ. Σπυράκη ανέφερε: "Τουλάχιστον στην τριετή θητεία, που έχω παρακολουθήσει όλες τις Συνόδους, ποτέ καμιά Σύνοδος δεν πρότεινε στον υπουργό την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Νομίζω ότι αναφέρθηκε σε κάτι άλλο. Πριν τρία χρόνια είχε γίνει μια Σύνοδος Πρυτάνεων στην Κρήτη και τότε είχε γίνει μια εισήγηση από εμένα, αλλά είχε γίνει δεκτή και από άλλους αντιπρυτάνεις Οικονομικών, να αποδεσμευτούν κατά κάποιο τρόπο τα πανεπιστήμια από το δημόσιο λογιστικό. Αυτό δε σημαίνει να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια".

Απαντώντας στον υπουργό Παιδείας, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ν. Μαρκάτος υπογράμμισε ότι οι πρυτάνεις ποτέ δεν είχαν την ανάγκη να καταφύγουν σε λαϊκισμό, γιατί "δεν κυνηγούν σταυρούς", ενώ για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "έχουν αποφασίσει να επιτρέψουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων". Οσο για τις αιτιάσεις του υπουργού για το ανυπόγραφο χαρτί, ο Ν. Μαρκάτος δήλωσε: "Λυπάμαι για τον τρόπο του υπουργού, ο οποίος αυτοδιαψεύστηκε μόνος του. Διότι από τη μια μεριά είπε ότι δεν υπάρχει το έγγραφο, από την άλλη όμως είπε ότι μετέφρασε επιθυμίες ορισμένων τουλάχιστον πρυτάνεων. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι και τα δύο δεν είναι σωστά. Η δεν υπάρχει το έγγραφο ή δε παρερμηνεύτηκαν, ασφαλώς, οι επιθυμίες ορισμένων πρυτάνεων".

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου Αιμ. Μεταξόπουλος δήλωσε ότι "το υπουργείο Παιδείας, παρά τις απίστευτες δυσλειτουργίες του, έχει κατορθώσει κατά περίεργο τρόπο να αυτονομηθεί και να προχωρεί ανεξάρτητο σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τη διατύπωση επιβλαβών για την παιδεία προτάσεων και την οργάνωση ενεργειών αντιπαλότητος προς το Πανεπιστήμιο".

ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΠ

Ενδεικτική της διγλωσσίας και της υποκρισίας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η χτεσινή δήλωση του γραμματέα της ΚΕ του Κινήματος Κ. Σκανδαλίδη. Μετά τη συνάντησή του με τη γραμματέα της Ν. ΠΑΣΟΚ Τ. Αντωνίου, δήλωσε: "Πάγια προγραμματική και δεσμευτική θέση για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καμιά επιμέρους πολιτική δεν μπορεί να ανατρέψει τη στρατηγικής σημασίας θέση του Κινήματός μας. Εξάλλου και στην πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που κατατέθηκε στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 16, που αναφέρεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν κρίνεται ως αναθεωρητέο". Βέβαια ο Κ. Σκανδαλίδης "ξέχασε" ότι στις 30 του Μάη πέρσι ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχε παρουσιάσει με τον πιο επίσημο τρόπο το πολυσέλιδο κείμενο με τις προτάσεις προς την Επιτροπή Αναθεώρησης.

Νωρίς το βράδυ χτες, εξυπηρετώντας προφανώς εσωκομματικές ισορροπίες και σκοπιμότητες, ο Κ. Σκανδαλίδης επανήλθε στο θέμα, λέγοντας ότι η πρωινή του δήλωση αναφερόταν "σε κάθε πρόθεση ή πρόταση από όπου κι αν προέρχεται, που θα ήθελε να ανατρέψει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Κινήματος". Και συμπλήρωσε: "Δε νομίζω ότι σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Παιδείας".

Μέσα σε νέα "ιδεολογική σύγχυση", που φαίνεται ότι της προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, η ΠΑΣΠ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, δηλώνοντας ότι είναι αντίθετη με κάθε μορφή (έμμεση ή άμεση) ιδιωτικοποίησης.

Για διγλωσσία κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Σουφλιάς."Η ουσία του θέματος είναι να μην κρύβεται πίσω από τεχνάσματα και να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση της η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια", δήλωσε.

Την αντίθεσή τους στη δυνατότητα μετατροπής των πανεπιστημίων σε ΝΠΙΔ εξέφρασε ο "ΣΥΝ",ενώ η Πολιτική Ανοιξη κάλεσε τον υπουργό "αντί πλαγίως να προσπαθεί να αλλοιώσει χαρακτήρα των πανεπιστημίων, να εφαρμόσει το άρθρο 16 του Συντάγματος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ