Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΒΕΪΚΟΥ
Στήνουν ελικοδρόμιο σε δημόσια έκταση

Το υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε περιβαλλοντική μελέτη ιδιωτικού τεχνικού γραφείου, για την κατασκευή ιδιωτικού ελικοδρομίου του Κ. Ι. Σαραντόπουλο στην περιοχή Ομορφοκλησιάς, καταπατώντας πρώτο αυτό δημόσια έκταση, προσφέροντας, παράλληλα, άλλοθι στους διεκδικητές, κληρονόμους του κτήματος για "αξιοποίησή" του

Σε τμήμα έκτασης, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως δημόσιο ακίνητο, με αριθμό βιβλίου καταγραφής ΒΚ. 2565, η εταιρία "Κ. Ι. Σαραντόπουλος ΑΕ" προχωρά, στην εγκατάσταση ιδιωτικού ελικοδρομίου και μάλιστα με τη συγκατάθεση του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο, με απόφασή του, στις 20 Μάρτη 1996 ενέκρινε περιβαλλοντική μελέτη ιδιωτικού Τεχνικού Γραφείου για την κατασκευή του ελικοδρομίου στην περιοχή Ομορφοκλησιάς, στο κτήμα Βεϊκου, που θα εξυπηρετεί το προσωπικό της εταιρίας.

Η υπόθεση έγινε γνωστή χτες και στην ουσία πρόκειται για μια ακόμη προκλητική ενέργεια των διεκδικητών κληρονόμων της δημόσιας έκτασης του κτήματος Βεϊκου, ενταγμένη στις προσπάθειες των ίδιων και των κατασκευαστικών εταιριών, να αμφισβητήσουν το δημόσιο δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης 1.500 στρεμμάτων, που αποτελούν το εν λόγω κτήμα, όπως άλλωστε είχε χαρακτηριστεί με Υπουργική Απόφαση και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων το 1987. Αυτό επιβεβαιώνεται, άλλωστε, από τον τρόπο με τον οποίο παραχωρήθηκε το οικόπεδο, εκτός σχεδίου πόλης και έκτασης τριών στρεμμάτων, όπου θέλει ο Σαραντόπουλος να κατασκευάσει ελικοδρόμιο, μετά, δηλαδή, από ιδιωτικό συμφωνητικό με τη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια του οικοπέδου Ελένη Μάλαμα, η οποία είναι μια εκ των κληρονόμων του κτήματος Βεϊκου. Χαρακτηριστικό των καλών σχέσεων και κοινών στόχων του Σαραντάκου και των κληρονόμων για την "αξιοποίηση" της περιοχής, είναι ότι - όπως σημειώνεται στο συμφωνητικό - "το κτήμα παραχωρείται κατά χρήση δωρεάν, λόγω αβρότητας".

Στόχος η καταπάτηση

Η εν λόγω εταιρία είχε και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 1991, εκδηλώσει τις "βλέψεις" της για την περιοχή, όταν με υπόμνημά της στους Δήμου Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας και Φιλοθέης - δήμοι που περιβάλλουν το κτήμα Βεϊκου - σχετικό με "το μέλλον του αδόμητου χώρου των Τουρκοβουνίων, μεταξύ των παραπάνω δήμων", πρότειναν την ανάπλαση της έκτασης με τη μέθοδο της αντιπαροχής, με συμμετοχή "στην τελική διανομή των ωφελειών από τη γη". Ενώ, όπως σημειωνόταν χαρακτηριστικά στο εν λόγω υπόμνημα, "για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της περιοχής, κρίνεται απολύτως αναγκαία η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων".

Ωστόσο, τη στιγμή που η εταιρία "Κ. Ι. Σαραντόπουλος ΑΕ" προσπαθεί, με άλλοθι την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από το υπουργείο Μεταφορών, να δημιουργήσει τετελεσμένη κατάσταση, ξεκινώντας με την τοποθέτηση ανεμούριου στην έκταση,η νομαρχία Αθηνών, στην οποία εναπόκειται η τελική έγκριση κωφεύει. Μιλώντας στο "Ρ" ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Νίκος Λεβογιάννης,τόνισε πως είναι παράνομη η τοποθέτηση ανεμούριου στη συγκεκριμένη έκταση, καθώς και οποιαδήποτε άλλη χρήση. Ενώ σημείωσε ότι "γίνεται προσπάθεια, και από τη νομαρχία Αθηνών, να κουκουλωθεί η υπόθεση, ώστε να γίνει καθεστώς η εκμετάλλευση δημόσιων ακινήτων από ιδιώτες, καθυστερώντας, έτσι και το χαρακτηρισμό 300 στρεμμάτων του κτήματος Βεϊκου σε αναδασωτέα - είναι χαρακτηρισμένα ως δημόσια έκταση, όχι όμως αναδασωτέα".

Επίσης, όπως καταγγέλλει ο Ν. Λεβογιάννης, στην περιβαλλοντική μελέτη, που ετοίμασε για λογαριασμό του Κ. Ι. Σαραντόπουλου το Τεχνικό Γραφείο Κ. Βογιατζής, δεν προβλέπονται ζητήματα πυρασφάλειας, συνθηκών ασφαλείας και άλλα, πολεοδομικής τάξης. Τα ζητήματα αυτά καλείται να εξετάσει η Νομαρχία Αθηνών, η τελική έγκριση της οποίας "απαιτείται" για την εγκατάσταση του ελικοδρομίου. "Ωστόσο - μας λέει ο Ν. Λεβογιάννης - η νομαρχία θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρήσης γης ή θορύβου".

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ζαφειράκης,μέλος της "Κίνησης Πολιτών Γαλατσίου" σημείωσε στο "Ρ" πως η ενέργεια αυτή είναι μία ακόμη προσπάθεια των φερομένων ως κληρονόμων του κτήματος Βεϊκου να κατοχυρώσουν το χώρο, νοικιάζοντας τμήματά του σε αυθαίρετους καταπατητές. Οπως είπε χαρακτηριστικά "οι κατέχουσες αυθαίρετα κτίσματα εταιρίες στο βορειανατολικό τμήμα της έκτασης και η δήθεν ανάπλαση της περιοχής, για την οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται, στόχο έχουν να αμφισβητήσουν το δημόσιο και αναδασωτέο χαρακτήρα της τελευταίας αδόμητης έκτασης στην Αθήνα".

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ