- Με βαρύγδουπες δηλώσεις και ωραία λόγια από τον υπουργό Παιδείας, ξεκίνησε χτες η φιέστα, που ονομάστηκε Πανελλήνιο Μαθητικό Συμπόσιο και που θα διαρκέσει ως το Σάββατο. Από νωρίς χτες το απόγευμα... - 1996-04-26 00:00:00.0"/> - Με βαρύγδουπες δηλώσεις και ωραία λόγια από τον υπουργό Παιδείας, ξεκίνησε χτες η φιέστα, που ονομάστηκε Πανελλήνιο Μαθητικό Συμπόσιο και που θα διαρκέσει ως το Σάββατο. Από νωρίς χτες το απόγευμα... - 1996-04-26 00:00:00.0" /> Ξεκίνησε το "συμπόσιο" του αποπροσανατολισμού | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκίνησε το "συμπόσιο" του αποπροσανατολισμού
  • Οι μαθητές από την πρώτη μέρα έδειξαν ότι δεν πείθονται από τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού και χειραγώγησης
  • Δυναμικό "παρών" έδωσε η ΚΝΕ

Με βαρύγδουπες δηλώσεις και ωραία λόγια από τον υπουργό Παιδείας, ξεκίνησε χτες η φιέστα, που ονομάστηκε "Πανελλήνιο Μαθητικό Συμπόσιο" και που θα διαρκέσει ως το Σάββατο.

Από νωρίς χτες το απόγευμα οι "κληρωτοί" μαθητές από όλη την Ελλάδα βρίσκονταν στο ξενοδοχείο "Τιτάνια", όπου πραγματοποιείται το "συμπόσιο". Νωρίς το απόγευμα στο χώρο του συνεδρίου βρίσκονταν μαθητές - μέλη της ΚΝΕ, που μοίραζαν προκηρύξεις και καλούσαν τους μαθητές να καταδικάσουν την κυβερνητική προσπάθεια χειραγώγησης του μαθητικού κινήματος. Στα πρόσωπα των μαθητών ήταν ζωγραφισμένη η απορία, αλλά και τα πολλαπλά ερωτηματικά για το τι θα ακολουθούσε, αφού, όπως τόνιζαν, τόσα χρόνια το υπουργείο δείχνει έμπρακτα την αδιαφορία του για τα ουσιαστικά προβλήματα της παιδείας. Βέβαια δεν έλειψαν και εκείνοι οι μαθητές, που είδαν την όλη διαδικασία σαν πέντε μέρες διασκέδασης και, γιατί όχι, μια καλή ευκαιρία για εκδρομή στην Αθήνα, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει τις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου.

"Υπάρχουν εδώ αγανακτισμένοι και οργισμένοι μαθητές, που ήρθαν να καταγγείλουν τη "φιέστα" αυτή του υπουργείου. Το υπουργείο θέλει να δείξει ένα ψεύτικο δημοκρατικό πρόσωπο, τη στιγμή μάλιστα που το συγκεκριμένο συμπόσιο ξεκίνησε λαθεμένα, κληρώνοντας τους μαθητές, αγνοώντας τα εκλεγμένα όργανά τους. Προσπαθούν, στην κυριολεξία, να βγάλουν το μαθητικό κίνημα στη "λοταρία" και να υποβαθμίσουν τα 15μελή", είπε στο "Ρ" ο Σ. Δημοσθενιάδης,μαθητής από το Πολυκλαδικό Πειραιά.

"Το υπουργείο έχει αρνηθεί πολλές φορές και με πολύ άσχημο τρόπο να συζητήσει με τους μαθητές. Με το "συμπόσιο" προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των μαθητών, αλλά και να χειραγωγήσει το μαθητικό κίνημα", είπε η Φωτεινή,μαθήτρια από το 1ο Λύκειο Πετρούπολης.

Τη συνεδρίαση χαιρέτισε ο υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου,ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πασχαλίδης,ο γγ του υπουργείου, Γ. Πανάρετος,ο γραμματέας Νέας Γενιάς, Π. Τσιλιγκαρίδης,και εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ.

"Αυτό το συμπόσιο είναι κοροϊδία, με αγώνες κατακτιέται η δωρεάν παιδεία", φώναξαν οι μαθητές όταν ο υπουργός Παιδείας ανέβηκε στο βήμα για να χαιρετίσει τη συνεδρίαση. Ο ίδιος, εντελώς υποκριτικά, είπε ότι όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης θα έπρεπε "να ήταν λυμένα και να μην έφταναν οι μαθητές στο σημείο να κινητοποιούνται". Πρόσθεσε επίσης ότι "για να πάει μπροστά η κοινωνία πρέπει να ακούγονται οι νέοι και για να πάει μπροστά η παιδεία πρέπει να ακούγονται οι μαθητές". Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου διακόπηκε αρκετές φορές από τα συνθήματα των μαθητών, ιδίως όταν αναφερόταν στα "σχέδιά του" και στις "τομές που θα κάνει στην παιδεία". Το σύνθημα, "το 6,7% είναι κοροϊδία, με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν παιδεία", και "αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος" ακούστηκε πολλές φορές χτες.

Οι εργασίες της χτεσινής πρώτης μέρας του "συμποσίου" τελείωσαν με την εκλογή προεδρείου, ενώ σήμερα θα συνεχιστούν με τα θέματα "Δημόσια και δωρεάν παιδεία", "Λειτουργία σχολείου", "Σχέσεις καθηγητών -

μαθητών", "Νέα γνωστικά αντικείμενα", "Δομή και περιεχόμενο Γυμνασίου και Λυκείου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ