Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Καταγγέλλεται το άσχημο παιχνίδι

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταδικάζει τη "χυδαιότητα και τη λασπολογία" του υπουργού Εργασίας και επαναφέρει τις προτάσεις του. Σε μαζικό, ενωτικό αγώνα καλεί η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων"

Τη στάση του υπουργού Εργασίας Ε. Γιαννόπουλου στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,αφού μετά τη συνάντηση των φορέων του εμπορίου με τον υπουργό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "ο τελευταίος βρήκε τη λύση ότι για το ωράριο "για όλα φταίει ο Σύλλογος"".

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζεται ότι ο Ε. Γιαννόπουλος "έδωσε δείγματα γραφής στο είδος που διαπρέπει, στη χυδαιότητα και τη λασπολογία", ενώ σημειώνεται ακόμη: "Κύριε Γιαννόπουλε, το σωματείο για το οποίο εκφραστήκατε κατ' αυτόν τον τρόπο έχει συνεπή αγωνιστική και ταξική πορεία 100 χρόνων. Το θέμα των εργασιακών σχέσεων, που έχει άμεση σχέση με την απελευθέρωση του ωραρίου, δεν είναι θέμα που για να λυθεί θα εξαρτηθεί από την προσωπική σας διάθεση ή όχι. Είναι προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Εάν εσείς και ο πολιτικός φορέας που εκφράζεται το ξεχάσατε, οι εργαζόμενοι το θυμούνται και θα το παλέψουν συλλογικά και συντονισμένα μέσα από το σωματείο τους".

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας δήλωσε προχτές ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αν δεν υπάρξει ομόφωνη πρόταση όλων των φορέων του εμπορίου, πράγμα που γνωρίζει ότι είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο. Επιχείρησε, επίσης, να μεταθέσει τις ευθύνες, για τη δική του άρνηση και για την άρνηση της κυβέρνησής του για κάποιο πλαίσιο στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων, στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς επίσης και στη ΓΣΕΒΕΕ!

Στην ανακοίνωση του συλλόγου καταγγέλλεται και η στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, πλην της ΓΣΕΒΕΕ, στο θέμα του ωραρίου και συγκεκριμένα τονίζεται: "Οι προτάσεις των εργοδοτικών φορέων ευθυγραμμίζονται ουσιαστικά στη λογική της απελευθέρωσης του ωραρίου, αφού ζητούν ωράριο 6 π.μ. έως 9 μ.μ. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και το ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ ζήτησαν ουσιαστικά να σταματήσει και η συζήτηση που άρχισε για κάποιο πλαίσιο στη λειτουργία των καταστημάτων".

Οι προτάσεις του συλλόγου για το ωράριο είναι: Συγκεκριμένο άνοιγμα και κλείσιμο έως τις 8.30 μ.μ. το αργότερο, χειμώνα - καλοκαίρι, τρία απογεύματα κλειστά, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, κατάργηση γιορταστικών ωραρίων και των απελευθερωμένων εργασιακών σχέσεων.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων"

Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων",με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την πλειοψηφία της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης των εμπόρων, της ΕΣΕΕ, "για το πολύ άσχημο παιχνίδι που παίζει σε βάρος των εμπόρων, προωθώντας συμφωνία για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που βρίσκεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα διεκδικήσεις και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων εμπόρων".

"Μέχρι τώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση, διαμαρτυρόμασταν για την απελευθέρωση του ωραρίου που έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλαμε ότι έτσι ενισχύονται τα πολυκαταστήματα για να μας εξοντώσουν μια ώρα γρηγορότερα και το αίτημα για αλλαγή του ωραρίου ήταν ένα από τα κεντρικά στις κινητοποιήσεις που κάναμε και κάνουμε. Τώρα έρχεται η ηγεσία της ΕΣΕΕ να βάλει τη δική της σφραγίδα και τη σύμφωνη γνώμη στη λειτουργία των καταστημάτων από το πρωί έως το βράδυ".

Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" ζητά:

- Την ουσιαστική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

- Τρία απογεύματα τη βδομάδα τα καταστήματα να είναι κλειστά μετά τις 3 ή 3.30 μμ (το ένα να είναι το Σάββατο και οι άλλες μέρες να κανονίζονται με βάση τις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής).

- Το ωράριο αυτό να θεσμοθετηθεί και να είναι υποχρεωτικό και για τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ.

"Με το ωράριο αυτό - σημειώνει - μπορούμε να συμφωνήσουμε μα τους εμποροϋπάλληλους. Είναι ανοησία όμως να περιμένουμε να συμφωνήσει με μας ο ΣΕΣΜΕ, όπως επιδιώκει η ΕΣΣΕ ή ο ΣΕΛΠΕ, μιας και είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των μεγάλων που μας καταβροχθίζουν".

Τέλος, η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" καλεί τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου να συνεδριάσουν και να πάρουν θέση για τις εξελίξεις. Να συντονίσουν τη δράση τους με τις οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμποροϋπαλλήλων και, τέλος, να καλέσουν την ΕΣΕΕ να κάνει το ίδιο σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας μαζικός και ενωτικός αγώνας για το ωράριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ