Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποφασισμένοι οι απεργοί πείνας των Μετεώρων

"Το πότε και πώς θα πεθάνουμε θα το αποφασίσουμε εμείς και όχι το κράτος", δηλώνουν αποφασισμένοι οι πέντε απεργοί πείνας των Μετεώρων, μετά και τη χτεσινή νέα απειλή της Αστυνομίας ότι θα τους απομακρύνει με τη βία από το χώρο της πλατείας Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν εγκατασταθεί από τις 18 του Μάρτη, ζητώντας να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα 600 αστέγων οικογενειών της Πολίχνης.

Χτες το πρωί και ενώ ένας από τους απεργούς πείνας, ο 64χρονος Αντώνης Τσακίδης, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου μετά από συνεχείς λιποθυμίες, εξαντλημένος από τη 19ήμερη απεργία, αξιωματικός της Αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, προειδοποίησε τους απεργούς πως αν δεν απομακρυνθούν από την πλατεία, θα ακολουθήσει αυτεπάγγελτη δίωξη για παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου και παράνομη ανάρτηση πανό, ταμπλό και σημαιών. Οπως είπαν στο "Ρ" οι απεργοί, ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε πως είναι αναγκασμένος να προχωρήσει στη δίωξη, γιατί υπάρχει παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κ. Κοσμόπουλου, που ζητά την απομάκρυνσή τους, γιατί διαμαρτύρονται οι μικροπωλητές του λαϊκού παζαριού που γίνεται κάθε περίοδο γιορτών στην πλατεία.

Οι ίδιοι πάντως οι μικροπωλητές δηλώνουν ανενόχλητοι από την παρουσία των 5 απεργών, ενώ ο πρόεδρός τους, όπως διαπιστώθηκε, έχει υπογράψει τη διαμαρτυρία των κατοίκων των Μετεώρων, αλλά και 3.000 μέχρι τώρα πολιτών της Θεσσαλονίκης.

"Δε φεύγουμε από δω, αν δε δικαιωθούμε", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Αστέγων Μετεώρων, Χαράλαμπος Ανθούλης."Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα να έρθει κάποιος αρμόδιος να συζητήσουμε. Εμείς πήγαμε πολλές φορές στα αρμόδια υπουργεία και το αποτέλεσμα ήταν μόνο υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρήθηκαν. Ζητάμε να λυθεί άμεσα τουλάχιστον το θέμα της ηλεκτροδότησης και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξή μας στο Σχέδιο Πόλης και τη χρέωση".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πολίχνης, Θ. Παπαδόπουλος, με δηλώσεις του διευκρίνισε πως το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση δε συμπεριλαμβάνει τις 420 οικογένειες από τις 600 που έχουν κτίσει αυθαίρετα. Η ρύθμιση αυτή σύμφωνα μεν τους κατοίκους, δε λύνει όμως κανένα πρόβλημα, καθώς η τεράστια πλειοψηφία παραμένει εκτός Σχεδίου, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε εργολάβους να εκμεταλλευτούν την περιοχή, γιατί δεν ορίζεται όπως προτείνουν οι ίδιοι το όριο των 300 τ. μ για κάθε οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ