Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Από πιο ψηλά ο έλεγχος

Οι αρμοδιότητες του διορισμένου από την κυβέρνηση περιφερειακού διευθυντή μεταφέρονται στον επίσης διορισμένο από την κυβέρνηση περιφερειάρχη. Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις περιφέρειες

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τον ακόμη ασφυκτικότερο έλεγχο από την κεντρική διοίκηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διά μέσου των περιφερειαρχών αυτή τη φορά, παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος,ενόψει του συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχών που αρχίζει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Από το νομοσχέδιο προκύπτει ότι ο περιφερειακός διευθυντής ναι μεν καταργείται, αλλά οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται ουσιαστικά στον περιφερειάρχη. Η σχετική ρύθμιση μετατίθεται για τα τέλη Μάη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης σχετικής τροπολογίας αν υπάρξουν αντιδράσεις από τους νομάρχες για επίσπευση της διαδικασίας. Και αυτή η τροπολογία, όμως, αν τελικά κατατεθεί, θα κατατεθεί μετά τις 22 Απρίλη, οπότε ανοίγει η Βουλή, μετά την περίοδο του Πάσχα, όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που θα ελέγχει όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και τους πόρους για τα έργα στην Περιφέρεια. Προβλέπει επίσης τη μεταβίβαση κάποιων δευτερεύουσας σημασίας αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα κρατικά νοσοκομεία παραμένουν ως έχουν και για αυτά το ΥΠΕΣ περιμένει σε ένα μήνα τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας.

Στις Περιφέρειες συγκροτούνται 13 νέες υπηρεσιακές μονάδες. Πολιτικός προϊστάμενος παραμένει ο γενικός γραμματέας και δημιουργείται θέση αναπληρωτή γενικού γραμματέα, που θα είναι πολιτικό πρόσωπο. Καθορίζεται η σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου και το βασικό οργανόγραμμα της Περιφέρειας. Δημιουργούνται γενικές διευθύνσεις: Σχεδιασμού περιφέρειας, ανάπτυξης και οργάνωσης, φυσικών πόρων και ανάπτυξης, υποδομών και ποιότητας ζωής. Καταργούνται οι διανομαρχιακές και περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Εξαίρεση αποτελούν οι περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, οι αρμοδιότητες των οποίων θα μεταφερθούν αργότερα με τη διαδικασία των Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ).

Με τη δημοσίευση του νόμου, που αναμένεται να γίνει στα τέλη του επόμενου μήνα, καταργούνται οι περιφερειακοί διευθυντές και τη θέση τους παίρνουν οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές που θα προέρχονται από την υπαλληλική ιεραρχία και θα υπάγονται στον περιφερειάρχη.

Προβλέπεται η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον περιφερειάρχη με ΠΔ σε τέσσερις μήνες, ύστερα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού. Δημιουργούνται 300 περίπου θέσεις επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση των Περιφερειών. Το προσωπικό των υπηρεσιών που καταργούνται εντάσσεται σε υπηρεσίες της Περιφέρειας και διατηρούν το συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, μισθολογικό καθεστώς που είχαν πριν ενταχθούν στην Περιφέρεια.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι νομάρχες θα έχουν τη δυνατότητα έγκρισης του νομαρχιακού αναπτυξιακού προγράμματος δασοπονίας, τη διοίκηση και διαχείριση των αμπελουργικών φυτωρίων, των δενδροκομικών σταθμών και των κρατικών κτημάτων του υπουργείου Γεωργίας. Οι ΟΤΑ α και β βαθμού θα έχουν, επίσης, την αρμοδιότητα κυριότητας και χρήσης των εθνικών γυμναστηρίων. Επιδιώκεται να προωθηθούν διαδικασίες για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα λιμενικά ταμεία στους ΟΤΑ α και β βαθμού, ενώ προωθείται ΠΔ για τον καθορισμό οργάνων που αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν για την εκτέλεση έργων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Ανοιχτό μένει το θέμα για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των νοσοκομείων στις νομαρχίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 22 του μήνα και θα ψηφιστεί μέχρι τις 10 Μάη. Θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα. Οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές θα επιλεγούν μέχρι τις 30 Ιούνη και οι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς Περιφέρειας μέχρι τις 20 του μήνα.

Νέοι φόροι;

Τη θεσμοθέτηση και νέου φόρου, αυτή τη φορά υπέρ της νομαρχίας, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση που κατατίθεται σήμερα στο συνέδριο των νομαρχών. Οι εισηγητές επικαλούνται την πραγματικότητα που έχει επιβληθεί στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού, όπου ένα ποσοστό περίπου 50% των εσόδων τους προέρχεται από πρόσθετη φορολογία και προτείνουν την επέκταση της δυνατότητας για πρόσθετη φορολόγηση και σε επίπεδο νομαρχιών. Σε ό,τι αφορά το μεσοδιάστημα μέχρι να εξασφαλιστεί η οικονομική αυτοδυναμία των νομαρχιών οι εισηγητές προτείνουν την καταβολή υπέρ των νομαρχιών ενός ποσοστού 20% από το φόρο φυσικών προσώπων και ενός 20% από το ΦΠΑ. Οι ρυθμίσεις αυτές, ακόμα κι αν γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση, δεν μπορούν να εφαρμοστούν πριν από το 1997.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η νέα περιφερειακή δομή(2003-12-28 00:00:00.0)
Με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών(2003-11-14 00:00:00.0)
Η ΕΝΑΕ αντιδρά με... συνέλευση(1997-03-29 00:00:00.0)
Υπερσυγκέντρωση εξουσιών στους περιφερειάρχες(1997-02-28 00:00:00.0)
Θέλουν την Αυτοδιοίκηση μαριονέτα τους(1996-12-06 00:00:00.0)
Εμμονή σε συγκεντρωτικές ρυθμίσεις(1996-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ