Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 1996

Σχέδιο - εφιάλτης για κατάργηση της επετηρίδας

Σχέδιο διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και κατάργησης της επετηρίδας στους διορισμούς, αποτελεί στην ουσία η έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα


ΣΕΛ.  22

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΕΥΡΩ -
ΒΟΜΒΑ
στα θεμέλια του ΙΚΑ

Ο Ε. Γιαννόπουλος επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του "Ρ" ότι η κυβέρνηση, καθ' υπόδειξιν των Βρυξελλών, μελετά την κατάργηση της απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ

Την κατάργηση της απόδοσης στο ΙΚΑ των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, οι οποίοι μετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, μελετά η κυβέρνηση, βάσει οδηγίας της ΕΕ. Αυτό δήλωσε, χτες, ο υπουργός Εργασίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό δημοσίευμα του "Ρ" της 30ής του Μάρτη. "Το θέμα εξετάζεται, είπε ο Ε. Γιαννόπουλος. Δεν μπορούμε να τα χαλάσουμε με την Κοινότητα", ενώ σε άλλο σημείο αποκάλυψε ότι τα "συνεργεία εργάζονται", για τη διαμόρφωση νομοσχεδίου - "σκούπα", σχετικά με τα ασφαλιστικά θέματα.

Οπως γίνεται φανερό, η ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του μέτρου ανοίγει την πόρτα για τη γενίκευσή του, με απροσμέτρητες συνέπειες στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Εμφανίζεται, έτσι, το αρμόδιο για την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα υπουργείο να "πρωτοπορεί", από κοινού με τον ΣΕΒ, στην υπονόμευση της ίδιας της κοινωνικής ασφάλισης, αντί να πάρει μέτρα στήριξής της. Και η υποκρισία της κυβέρνησης αγγίζει τα όρια της πρόκλησης, αφού την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με χτεσινή επιστολή της προς τον υπουργό και υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκφράζει την αγανάκτησή της για την προωθούμενη ρύθμιση. Επίσης, το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, μετά από επιστολή του εκπροσώπου των εργαζομένων, Κ. Κερασουνλή.


Η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων συμφωνεί και θεωρεί δίκαιους τους αγώνες και τα αιτήματα τους. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα των διαθέσεων της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την εταιρία ΔΗΜΕΛ,στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Αντίστοιχες είναι οι διαστάσεις, που παίρνει η λαϊκή δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, ενώ είναι εμφανής η αυξανόμενη επίδραση του ενισχυόμενου συνεχώς αγωνιστικού προσανατολισμού των εργαζομένων στην πολιτική τους συμπεριφορά και τις κομματικές προτιμήσεις.


ΣΕΛ.  7

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Β. ΚΑΠΠΟΣ προσφέρει στη ΝΕ Αργολίδας 200.000 δρχ. στη μνήμη της γυναίκας του, αγωνίστριας του ΚΚΕ Σοφίας Μπαρλιά - Κάππου, συμβολαιογράφου, που χάθηκε πρόωρα σε ηλικία 47 χρόνων, στις 12 Δεκέμβρη 1995.
  • Μετανάστες από τη ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ προσφέρουν 590 δολάρια Αυστραλίας.
  • Η ΝΙΚΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ προσφέρει 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παιανίας, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
  • Οι αδερφοί ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗ προσφέρουν 100.000 δρχ., μέσω ΚΟ Σερβίων.
  • Οι ΝΩΝΤΑΣ και ΜΑΡΙΑ ΧΑ''ΙΔΕΜΕΝΟΥ προσφέρουν 100.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών| Τάκη Παπαϊωάννου,Νίκου Τριανταφύλλου και Θανάση Παπέλη.
  • O ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ προσφέρει 120.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο, με τις ευχές του για νέες επιτυχίες.

Ο ... ανήξερος

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι. Εντονα είναι τα ερωτηματικά που προκαλεί η ταχτική που ακολουθεί ο υπουργός Παιδείας. Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας είναι ιδιαίτερα σοβαρή για την παιδεία, αλλά αυτός δηλώνει "δεν πρόλαβα να ενημερωθώ επακριβώς".

Στην πραγματικότητα τα ερωτηματικά για τη στάση τους, είχαν αρχίσει να δημιουργούνται από τότε που το Συμβούλιο συζητούσε την αίτηση για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για την κατάλυση, δηλαδή, ενός εκ των βασικών άρθρων του Συντάγματος της χώρας μας. Τότε, που είχε αποφανθεί πως δεν υπάρχει λόγος να παραβρεθεί το υπουργείο στην εκδίκαση της υπόθεσης. Ο υπουργός που ακόμα κι όταν η χρυσοφόρα για τους σχολάρχες απόφαση του ΣτΕ έγινε βούκινο, επέμενε να δηλώνει ότι δεν ξέρει τίποτα, αν και όπως επίσης δήλωνε, ήξερε ότι τα πράγματα "δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται στον Τύπο"!

Είναι φανερό πως το πρόβλημα δεν αφορά στη στάση του υπουργού, αν και ο Γ. Παπανδρέου είναι αυτός που επανειλημμένα έχει δηλώσει πως "δεν έχει ιδεολογικό πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια". Η στάση του υπουργού είναι καθ' εικόνα και ομοίωση της πολιτικής της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Ας το πάρει αυτό υπόψη του το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και ας πράξει τα δέοντα.



Κλιμακώνουν οι μαθητές νυχτερινών σχολείων

Με δυναμικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων απάντησαν στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση. Απαιτούν μέτρα βελτίωσης της νυχτερινής εκπαίδευσης, αύξηση του χρόνου αναβολής στράτευσης, άδεια με αποδοχές στις εξετάσεις, 6ωρο με αποδοχές 8ώρου


ΣΕΛ.  22
Ταξικό, αγωνιστικό πλαίσιο γιορτασμού

Σε αγωνιστικό, ταξικό, διεκδικητικό, ενωτικό, διεθνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς καλούν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της χώρας, με κοινή ανακοίνωσή τους, η ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"


ΣΕΛ.  21
Δυο σημαντικές απώλειες

Δυο προσωπικότητες των τεχνών άφησαν χτες την τελευταία τους πνοή. Ο Καραγκιόζης και οι άλλοι ήρωες του θεάτρου σκιών, έχασαν τον Γιώργο Χαρίδημο. Η ζωγραφική έμεινε χωρίς την Κατερίνα Χαριάτη - Σισμάνη, τη γνωστή και αταλάντευτη κομμουνίστρια, που απαθανάτισε μορφές αγωνιστριών - συγκρατουμένων της στα ξερονήσια των μαρτυρίων


ΣΕΛ.  25
Αθλος του ΠΑΟ στο Αμστερνταμ

Μεγάλη βραδιά για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο Αμστερνταμ. Οι "πράσινοι" κέρδισαν τον Αγιαξ με 1 - 0 και ελπίζουν βάσιμα να προκριθούν στον τελικό του πρωταθλητριών στη Ρώμη


ΣΕΛ.  35

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ