Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Στο στόχαστρο των εμπόρων γης

Τη διατήρηση του περιβάλλοντος ζητούν οι κάτοικοι της Ν. Ερυθραίας. Οπως καταγγέλθηκε σε προχτεσινή συγκέντρωση κατοίκων που έγινε στο λύκειο της πόλης, ο δήμος τους έχει μπει στο στόχαστρο των εμπόρων της γης. Ηδη σε εννέα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης έχει αλλάξει η χρήση γης. Σε αυτή την περιοχή ο μεγαλοκατασκευαστής Χαρ. Βωβός θα κτίσει νοσοκομειούπολη. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει τοπικό δημοψήφισμα.

Το 1990 η εταιρία του ("Εργοληπτική - Τουριστική ΑΕ και ΣΙΑ ΕΕ"), αγόρασε τα οικοδομικά τετράγωνα 270, 271 και 273, στην περιοχή Μορτερό. Ενα χρόνο αργότερα με απόφαση του (85687/4968/5 - 9 - 91) το ΥΠΕΧΩΔΕ άλλαξε τη χρήση γης σε 9 οικοδομικά τετράγωνα και αύξησε το συντελεστή δόμησης. Ετσι από περιοχή αμιγούς κατοικίας, έγινε περιοχή γενικής κατοικίας. Η έκτασή τους είναι 66 στρέμματα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που ανήκουν στο μεγαλοεργολάβο.

"Το 1992 με μια φωτογραφική διάταξη του νόμου 2052 (άρθρο 11, παρ.12) επιτράπηκε η ανέγερση του θεραπευτικού διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου στο οικοδομικό τετράγωνο 273" τόνισε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη. "Στη συνέχεια ο μεγαλοεπιχειρηματίας δελέασε με ανταλλάγματα και προσφορές την προηγούμενη δημοτική αρχή με τον όρο να του εγκριθεί η σχετική άδεια για ανέγερση και ενός άλλου κτιρίου, που θα στεγάσει κλινική, στο οικοδομικό τετράγωνο 271. Επίσης, να τροποποιηθεί προς όφελός του το σχέδιο πόλης στο Μορτερό και να κατοχυρώσει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, την οποία ήδη έχει αξιοποιήσει στο υπάρχον κτίριο και αντιστοιχεί σε 4.000 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμης επιφάνειας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συμβόλαιο αγοράς με ειδικό όρο ο Χ. Βωβός πριμοδοτεί τον πωλητή (ΗΒΗ) με μισό δισ., εφόσον επιτευχθεί η αλλαγή χρήσης γης και η αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Το Συμβούλιο της Επικράτειας με την 185/1995 απόφασή του έχει κρίνει ότι η διάταξη του άρθρου 11 παρ. 12 του ν. 2052 αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος, γιατί η εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικών κλινικών υποβαθμίζει το περιβάλλον. Συγκεκριμένα είχε αποφανθεί ότι "ο πολεοδομικός λόγος εις ικανοποιησιν του οποίου αποβλέπει η επιχειρούμενη τροποποίησις, δεν είναι νόμιμος". Στο ΣτΕ, επίσης, εκκρεμεί και η αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας, που έχει ασκήσει ο δήμος Ν. Ερυθραίας, καθώς επίσης και η αίτηση ακύρωσης της αλλαγής χρήσης γης.

"Τα λεγόμενα ανταλλάγματα και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων δεν μπαίνουν στη ζυγαριά του κέρδους", υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Σφαντός, που κάλεσε φορείς και κατοίκους του δήμου να συσπειρωθούν γύρω από την επιτροπή αγώνα. "Οταν ο κάθε μεγαλοεπιχειρηματίας με τις προσβάσεις που έχει στα κέντρα εξουσίας αλλάζει τις χρήσεις γης και πολεοδομεί κατά βούληση, ποιος θα μπορούσε να εμποδίσει μελλοντικές αυθαιρεσίες;", αναρωτήθηκε.

Το κτίριο, όπου θα στεγαστεί το διαγνωστικό κέντρο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης κοντά στη γέφυρα Βαρυμπόπης και οι εργασίες ανέγερσής του βρίσκονται στο τέλος. Οπως επισήμαναν πολλοί κάτοικοι η λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων θα επιδεινώσει το ήδη υπάρχον κυκλοφορικό πρόβλημα. "Τουλάχιστον 2.000 αυτοκίνητα θα επισκέπτονται καθημερινά τη νοσοκομειούπολη", ανέφερε ένας ομιλητής. "Αλλωστε οι προδιαγραφές της δεν απευθύνονται στα χαμηλά βαλάντια".

Πολλοί ήσαν αυτοί που ζήτησαν να γίνει δημοψήφισμα στην περιοχή. Μιλώντας η Βέρα Βουδούρη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, είπε ότι "δεν υπάρχει μελέτη για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, ενώ θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν ραδιενεργά μηχανήματα, χωρίς όμως να έχει σχεδιαστεί η απαραίτητη υποδομή. Αλλωστε, ο δήμος μας βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, αφού είναι κοντά στο ρήγμα της Μαλακάσας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Δε θα περάσει του Βωβού"(1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ