Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι σύγχρονοι "σκλάβοι"

Περίπου 470.000 άνθρωποι ζουν μέσα σε διαρκή ανασφάλεια, με το συνεχή φόβο της απέλασης, χωρίς δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και εκπαίδευση, χωρίς το δικαίωμα πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής. Το "κέρδος" είναι η υπέρμετρη εκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης, με ταυτόχρονη μείωση της διαπραγματευτικής δυνατότητας και των Ελλήνων εργαζομένων

Σε σύγχρονους "σκλάβους" έχουν μετατρέψει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τους Αλβανούς πρόσφυγες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 470.000 αλλοδαπών, που εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα και ήδη αποτελούν, σύμφωνα με την πρώτη επιστημονική έρευνα που έγινε στη χώρα μας, το 4% του πληθυσμού και το 13% του συνόλου των εργαζομένων.

Οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις, ότι οι ξένοι εργάτες θα νομιμοποιηθούν, παρά τη διπλωματική πίεση της αλβανικής κυβέρνησης και τις χλιαρές διαμαρτυρίες των ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, παραμένουν κούφια λόγια, αφού ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ευνοούνται από τη μαζική προσφορά φτηνής, ανασφάλιστης εργασίας, ακόμα και σε δημόσια έργα μέσω ιδιωτών εργολάβων.

Σύμφωνα με την έρευνα που έχει τον τίτλο "Οι συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης στις τοπικές αγορές εργασίας",που πραγματοποίησαν στα τέλη του περασμένου χρόνου, με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι πανεπιστημιακοί Λ. Κατσέλη,Θ. Λιανός και Αλ. Σαρρής,με δείγμα τέσσερις περιοχές της Β. Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς), οι παράνομοι μετανάστες είναι νέοι κυρίως άνδρες, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζονται σαν ανειδίκευτοι (αν και το 3Ο% έχει συμπληρώσει τεχνική ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση), κατά κύριο λόγο στον αγροτικό τομέα, όπου αποτελούν το 31% του συνόλου των εργαζομένων και κατά δεύτερο στις οικοδομές, όπου αποτελούν το 11% του συνόλου.

Χαμηλά μεροκάματα και εισφοροδιαφυγή

Τα μεροκάματα των παράνομων μεταναστών, σε μόνιμη, εποχιακή ή σποραδική απασχόληση, είναι 45% χαμηλότερα από εκείνα του αντίστοιχου ντόπιου εργάτη, ενώ το κόστος τους για τον εργοδότη, με δεδομένο ότι ο τελευταίος δεν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές, φτάνει μόλις στο 40% του κόστους ενός Ελληνα εργαζόμενου. Το 1993, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκτίμησε το ύψος της εισφοροδιαφυγής σε 100 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλοδαποί πρόσφυγες εκτελούν βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, τις οποίες δεν κάνουν πλέον οι ντόπιοι, ενώ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, έχουν υποκαταστήσει τους Ελληνες μόνο σε 5,8% των θέσεων εργασίας.

Ελάχιστοι ζουν σε διαμερίσματα ή σπίτια. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε ανεγειρόμενες οικοδομές, ερείπια ή στάβλους και αρκετοί στην ύπαιθρο.

Η υγειονομική περίθαλψη, κι αυτή όχι πάντα, είναι η μοναδική κοινωνική παροχή του ελληνικού κράτους στους παράνομους μετανάστες.

Παρά τις ποινές που προβλέπει ο νόμος 1975/91 για όσους απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς, το 94% δηλώνει απερίφραστα ότι θα ξαναπροσλάμβανε Αλβανούς εργάτες.

Στ. Μάνος: Είμαι ενθουσιασμένος!

Την ωμή αλήθεια έχει ομολογήσει ανοιχτά ο πρώην βιομήχανος, υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνος, σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα της Δανίας: "Είμαι ενθουσιασμένος με τους Αλβανούς! Πρόκειται φυσικά για παράνομη εργασία, αλλά αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους σε χαμηλή τιμή...". Στην ίδια συνέντευξή του, ο Στ. Μάνος παραδέχεται ότι η πολυέξοδη αστυνόμευση των συνόρων, ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός και η ηλεκτρονική παρακολούθηση που σχεδιάζεται, υπάρχουν μόνο για τα μάτια του κόσμου: "Δεν επιθυμούμε να τους εμποδίσουμε να έρχονται, αλλά ακόμη και αν το επιθυμούσαμε, δε θα μπορούσαμε...".

Με πρόσχημα το γεγονός ότι η νομιμοποίηση αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό "ατού" στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, οι ίδιες οι κυβερνήσεις παραβιάζουν τα στοιχειωδέστερα ανθρώπινα δικαιώματα. Με στόχο να διασπάσουν το μέτωπο Ελλήνων και ξένων εργατών, μετέτρεψαν έντεχνα την παραδοσιακή συμπάθεια που έτρεφε ο λαός μας απέναντι στους ξένους σε φόβο, απώθηση, απόρριψη και περιφρόνηση. Ενδεικτικό είναι το γκάλοπ που πραγματοποίησε η ICAP το Σεπτέμβρη του 1994, σύμφωνα με το οποίο το 80% των ερωτηθέντων φέρονται να συμφωνούν με τις μαζικές απελάσεις των Αλβανών προσφύγων. Αλλά και σύμφωνα με στοιχεία της προαναφερόμενης πανεπιστημιακής έρευνας, το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η παρουσία των Αλβανών είναι αρνητική, ενώ το 86% πιστεύει ότι η παρουσία τους συνεπάγεται σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Το στερεότυπο του επικίνδυνου μετανάστη

Μέσα από αβάσιμες αναφορές σε αυξημένη εγκληματικότητα, επιλεγμένες και κατασκευασμένες ειδήσεις, προκλητικές δηλώσεις των αρμοδίων και απροκάλυπτη βία των διωκτικών αρχών δημιουργήθηκαν ρατσιστικά αισθήματα σε πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης το ποσοστό των αλλοδαπών που συνελήφθησαν από το 1990 και μετά, σε σχέση με το σύνολο των γνωστών δραστών (Ελλήνων και ξένων) είναι ασήμαντο και κυμαίνεται από 1,1% - 2,4%, τα ΜΜΕ συντηρούν και εμπεδώνουν στη συλλογική κοινωνική συνείδηση το στερεότυπο του "επικίνδυνου μετανάστη εγκληματία", προβάλλοντας με τρόπο θεαματικό και υπέρμετρο εγκλήματα, που διαπράττονται από αυτούς, τονίζοντας όχι τα ατομικά χαρακτηριστικά του δράστη, αλλά την εθνική του ταυτότητα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ προβλήθηκε η εγκληματικότητα της αλβανικής "Μαφίας" σε αποτρόπαιες δολοφονίες, αποσιωπήθηκε στη συνέχεια η σύλληψη των δραστών, οι οποίοι ήταν Ελληνες. Αντίθετα, υποβαθμίστηκαν οι περιπτώσεις Ελλήνων που σκότωσαν Αλβανούς, όταν τους ζήτησαν αύξηση, όταν έφτασε η στιγμή να πληρώσουν, προκειμένου να αποφύγουν τα δεδουλευμένα, ή για καθαρά "εθνικούς" λόγους. Αυξήθηκαν ανησυχητικά οι περιπτώσεις που από "τυχαία" εκπυρσοκρότηση αστυνομικών όπλων έφηβοι Αλβανοί πέθαναν με μια σφαίρα στην πλάτη.

Στατιστικές και πραγματικότητα

Μια σειρά από παράγοντες επηρεάζουν δυσμενώς τις εγκληματολογικές στατιστικές, σύμφωνα με μελέτη του λέκτορα Εγκληματολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Β. Καρύδη: Η διάθεση του πληθυσμού για καταγγελία ακόμη και μικροαδικημάτων, όταν πρόκειται για αλλοδαπούς και κυρίως Αλβανούς δράστες. Η ευκολία στην απόδοση εγκλημάτων σε αλλοδαπούς, ακόμη και όταν οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί. Ο εντατικός αστυνομικός έλεγχος των μεταναστών, με μοιραίο αποτέλεσμα την αποκάλυψη περισσότερων εγκλημάτων, σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν θεατότητα, ούτε υπόκεινται σε τέτοια αστυνομική επιτήρηση. Το γεγονός ότι αποτελεί έγκλημα η ίδια η παράνομη διαβίωση και εργασία των προσφύγων. Οι μισές σχεδόν παραβάσεις, που διαπιστώθηκε επίσημα ότι διέπραξαν Αλβανοί στο χρονικό διάστημα 1990 - 1995, αφορούν την παραβίαση του νόμου 1975/91 "περί αλλοδαπών" και αρκετές άλλες την παραβίαση διατάξεων περί "επαιτείας - αλητείας" και "αφροδισίων", αδικήματα δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο της διαβίωσής τους.

Τέλος, η απουσία συνηγόρου, η στερεοτυπική αντίληψη του μέσου δικαστή, η δικονομική δυνατότητα της άμεσης απέλασης σε περίπτωση καταδίκης και η γλωσσική αδυναμία καθιστούν πολύ ευκολότερη την καταδίκη του μετανάστη, επηρεάζοντας έτσι τις στατιστικές.

Το καθεστώς της παρανομίας των ξένων εργατών ευνοεί την εξάπλωση κυκλωμάτων δουλεμπορίου, πορνείας, πώλησης ναρκωτικών και χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών, στα οποία αποδεδειγμένα συμμετέχουν κρατικοί υπάλληλοι και των οποίων οι εγκέφαλοι είναι κατά κύριο λόγο Ελληνες ή "Βορειοηπειρώτες", λόγω καλύτερων διασυνδέσεων.

Συγκλονιστικές είναι οι πρόσφατες καταγγελίες του μορφωτικού ακόλουθου της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα Στ. Καραμούτσου,σύμφωνα με τις οποίες η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχει εξελιχθεί σε "νονό" μέσα από τα κυκλώματα με τις βίζες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ημερίδα για τους μετανάστες στη Θεσσαλονίκη (2005-02-22 00:00:00.0)
Μόλις ένας στους τρεις κατέθεσε τα χαρτιά του! (2001-08-03 00:00:00.0)
Κάλεσμα συμμετοχής σε όλους (2001-03-13 00:00:00.0)
Επιτακτική η ίση μεταχείριση (1999-11-30 00:00:00.0)
Τον πλήρωσε με σφαίρες! (1999-08-12 00:00:00.0)
Τα συμφέροντα των λαών είναι κοινά (1998-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ