Κυριακή 31 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΕΛ
Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ απαιτεί το 58% των Ελλήνων

Εντελώς έκθετη η κυβέρνηση. Νέα δυναμική προσλαμβάνει η πρόταση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, απαιτεί η απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό στοιχείο των λαϊκών διαθέσεων, που αποκαλύπτει δημοσκόπηση της εταιρίας ΔΗΜΕΛ,έρχεται να δώσει νέο βάρος και δυναμική στην αντίστοιχη πρόταση του ΚΚΕ και να κάνει εντελώς μετέωρη και ανακόλουθη τη μέχρι σήμερα αρνητική στάση της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και στο διάστημα από τις 23 έως τις 29 Μάρτη, το 58% θέλει να γίνει δημοψήφισμα, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ μόνο το 24% απαντά αρνητικά και το 18% δεν απαντά. Είναι χαρακτηριστικό πως η τάση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι απόλυτη πλειοψηφία σε όλους σχεδόν τους κομματικούς σχηματισμούς. Ακόμη και στο χώρο της ΝΔ, στο μόνο κόμμα όπου δεν είναι απόλυτη πλειοψηφία, η τάση αυτή πλειοψηφεί σχετικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας. Οι αρνητικές γνώμες, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενισχύονται παραπέρα, σε σύγκριση με παλιότερες έρευνες και συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 43%,αφήνοντας τις θετικές στο 35%.

Τόσο τα παραπάνω στοιχεία, όσο και αυτά που φανερώνουν τις διαθέσεις των εργαζομένων, έναντι της σχετικής με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στάσης και θέσης των κομμάτων, οδηγούν σε σημαντικά και γενικότερα συμπεράσματα, για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων:

  • Η συνολική πολιτική συμπεριφορά των εργαζομένων επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις πολύμορφες και σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες, που συνεπάγεται η υλοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ εις βάρος της χώρας.
  • Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα οξυνόμενα συνεχώς οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, μετατρέπεται σ' έναν αντικειμενικό και σημαντικό μοχλό σοβαρής ενίσχυσης της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ, αφού είναι το μοναδικό κόμμα, που ριζικά και κατηγορηματικά αντιμάχεται την περιβόητη λογική του "μονόδρομου" της ΕΕ.

ΣΕΛ.  11

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ