Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ALUCANCO - ΜΙΣΚΟ
Στη μάχη για αυξήσεις

Με στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι των δυο επιχειρήσεων διεκδικούν την ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους

Μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δίνουν αυτήν την περίοδο οι 135 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κατασκευής αλουμινένιων κουτιών, ALUCANCO,στην Πάτρα, κόντρα στην προκλητική αδιαλλαξία του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Γ. Κατσιαούνη.Από τις 27 τουΦλεβάρη πραγματοποιούν καθημερινά 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, ενώ χτες προχώρησαν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 11% για το '96, αύξηση πολυετιών κατά 1.000 δραχμές, θεσμοθέτηση τέταρτης τριετίας, βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα, 35ωρο με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, εργασία πενθημέρου από Δευτέρα ως Παρασκευή, άμεση αναπλήρωση όσων φεύγουν με άδεια γιατρού κτλ.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν πριν λίγες μέρες, ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ και ο Δ. Τσιουμπρής,αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων.

Στα 11 δισ. δραχμές ανήλθε ο τζίρος της επιχείρησης, το '95, όμως ο εργοδότης, στις διαπραγματεύσεις με το Σωματείο, εμφανίστηκε ανένδοτος στο να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Οπως θα πει ο Σ. Βουκελάτος,αντιπρόεδρος του Σωματείου, "στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την εταιρία, ο εργοδότης αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, η διοίκηση του Σωματείου αντιπρότεινε αυξήσεις 9,5%. Ο εργοδότης όμως και πάλι υπήρξε αρνητικός και επέμενε σε αυξήσεις 4%+4% και οπωσδήποτε διετή σύμβαση. Κατηγορηματικά αρνητικός ήταν στο αίτημα για την αναπλήρωση των αδειών γιατρού. Για μας αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί υπάρχει εντατικοποίηση της δουλιάς. Ο εργοδότης ήδη έχει προσφύγει στη διαδικασία της μεσολάβησης. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε".

* Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι 180 εργαζόμενοι της βιομηχανίας ζυμαρικών ΜΙΣΚΟ στην Πάτρα, που ανήκει στην πολυεθνική BARILA.Εδώ και 10 μέρες πραγματοποιούν αλλεπάλληλες δίωρες και τρίωρες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις 15%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ