Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συνεχίζεται με επιτυχία η 4ήμερη απεργία

Πενταετές "πρόγραμμα" εξόφλησης των υπόλοιπων αναδρομικών ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Οικονομικών

Σε πέντε χρόνια θα εξοφλήσει η κυβέρνηση το υπόλοιπο 45% των αναδρομικών από το επίδομα των 18.000 δραχμών στους εργαζόμενους στην υγεία.

Το... μεγαλόπνοο αυτό πρόγραμμα παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, σε συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στην υγεία η ρύθμιση, που έχει γίνει για τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα, εξανεμίζοντας έτσι τις ελπίδες κάποιων συνδικαλιστών για διαφορετική μεταχείριση των εργαζομένων στην υγεία. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε και την... υπεροχή των εργαζομένων στην υγεία έναντι των υπολοίπων συναδέλφων τους, αφού εισέπραξαν το 55% των αναδρομικών και τα υπόλοιπα θα τα πάρουν σε πέντε ετήσιες δόσεις. Τα υπόλοιπα, για κάθε εργαζόμενο ανέρχονται, ανάλογα με την κατηγορία από 80 - 180.000 δραχμές και επομένως η ετήσια δόση θα 16 - 36.000 δραχμές το χρόνο! Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε σεισμόπληκτες περιοχές, στους οποίους θα χορηγηθεί το ποσό εφάπαξ μέσα στο 1996.

Ο υπουργός κατά τη χτεσινή συνάντηση ισχυρίστηκε για μια ακόμη φορά ότι στο κρατικό ταμείο δεν υπάρχει ούτε δραχμή. Στο ερώτημα που του απηύθυναν συνδικαλιστές για το επίδομα των 35.000 δραχμών που τους υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Α. Πεπονής από 1.8.1996, ο Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε πως δε θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι είναι θέμα του υπουργού Υγείας. Οσον αφορά ένα τρίτο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για κίνητρα στους εργαζόμενους παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός δήλωσε πως δε γνωρίζει το θέμα και ζήτησε χρόνο, για να ενημερωθεί κι έπειτα να τους απαντήσει.

Η χτεσινή πρώτη μέρα της τετραήμερης απεργίας (11 - 14 Μάρτη) των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Ιδρύματα Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, είχε επιτυχία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία είχαν το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας (85%), η Πολυκλινική (90%), το "Λοιμωδών" (85%), το νοσοκομείο της Χαλκίδας (92%), της Ελευσίνας (94,1%), της Πτολεμαϊδας (87%), του Βόλου (90%), του Παπανικολάου Θεσσαλονίκης (90%), του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (90%) και του Χατζηκώστα Ιωαννίνων (85%). Να σημειωθεί ότι το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου "Αγ. Σάββας" αποφάσισε διήμερη απεργία.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) επισημαίνει την αξία της πρότασής της - που απέρριψε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ - για συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων χτες στο κέντρο της Αθήνας. Καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία να πιέσουν την Ομοσπονδία προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι τα προβλήματα των εργαζομένων θα λυθούν μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου

Με τη συμμετοχή 95% άρχισε, χτες, η διήμερη απεργία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι έκλεισαν για μία ώρα το πρωί την οδό Αριστοτέλους, στην είσοδο του υπουργείου, ενώ έλαβαν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον υπουργό. Σε χτεσινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως θα εντείνουν τους αγώνες, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ