Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ξαναζεί το 1896

Αναβίωση των αγώνων στίβου του 1896 στη διάρκεια των εορτασμών για τα 100χρονα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλαγές στη λαμπαδηδρομία

Την αναβίωση των αγώνων στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι εορτασμοί για τα 100χρονα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν στις 29 Μάρτη θα κορυφωθούν το Σάββατο 6 Απρίλη με τη μεγάλη εορταστική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο που θα περιλαμβάνει και αγώνες στίβου με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων (Ολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών) και σύμφωνα με τους κανονισμούς και το τελετουργικό του 1896. Στους αγώνες αυτούς θα πάρουν μέρος οι ίδιες χώρες που είχαν συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του 1896 και με τον ίδιο αριθμό αθλητών. Ηδη σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΟΑ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σ' όλο τον κόσμο για τη συμμετοχή αθλητών στην αναβίωση του 1896. Μάλιστα στις ΗΠΑ θα γίνουν προκριματικοί αγώνες γι' αυτούς που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Η δεύτερη ενότητα της μεγάλης εορταστικής εκδήλωσης είναι η διεθνής λαμπαδηδρομία.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνει στις 30 Μάρτη η αφή της Ολυμπιακής φλόγας για την Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια η λαμπαδηδρομία θα περάσει από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από την Πελοπόννησο. Μεταξύ άλλων θα πάει στο Μεσολόγγι, στους Δελφούς, στη Βεργίνα, στη Θεσ/νίκη, στο Μαραθώνα για να καταλήξει στις 6 Απρίλη στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η φλόγα θα συνεχίσει την πορεία της ανά την ελληνική επικράτεια και μετά τις 6 Απρίλη για να πάει μεταξύ άλλων στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου μέχρι και το μακρινό Καστελόριζο, στον Εβρο και στην Ηπειρο. Η φλόγα θα επανέλθει στην Αθήνα στις 25 Απρίλη για να αναχωρήσει την επόμενη για Λος Αντζελες απ' όπου θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία σε αμερικανικό έδαφος.

Στο πλαίσιο των εορτασμών προβλέπεται ακόμα Πανηγυρική Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Ολυμπία και Πανηγυρική Τελετή Εορτασμού στην Παλαιά Βουλή.

Μιλώντας χτες στην παρουσίαση των εκδηλώσεων ο πρόεδρος της ΕΟΑ, Ν. Τζήκας, τόνισε ότι η ΔΟΕ αποδέχτηκε ότι ο εορτασμός των 100χρονων πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, χαρακτήρισε τον εορτασμό παγκόσμια υπόθεση, ενώ ο δήμαρχος Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να τιμήσει τα 100χρονα αλλά και να αναλάβει τους Ολυμπιακούς του 2004.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΟΑ Μ. Κατσιαδάκης και το μέλος της Γ. Οικονόμου. Ο γεν. γραμματέας της ΕΟΑ, Δ. Γάγγας, ανέφερε ότι η ΔΟΕ εξαίρεσε τους εορτασμούς της Αθήνας από το πρόγραμμα των δημοσίων εμφανίσεων των υποψήφιων πόλεων του 2004, ενώ έδωσε το δικαίωμα στην ΕΟΑ να καλέσει κατ' εξαίρεση ορισμένα μέλη της ΔΟΕ στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ