Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης της προσφοράς χρήματος, που μεταφράζεται σε προσωρινή απόκλιση από το στόχο της ΤτΕ για το 1996, παρατηρήθηκε το Γενάρη του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο νομισματικών εξελίξεων, η προσφορά χρήματος (νόμισμα σε κυκλοφορία, ιδιωτικές καταθέσεις, ρέπος και τραπεζικά ομόλογα) αυξήθηκε την περίοδο Γενάρης 1996 - Γενάρης 1995 κατά 11,5%, με στόχο της νομισματοπιστωτικής πολιτικής το 6-9%. Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι η επιτάχυνση οφείλεται στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς η σκληρή δραχμή είναι ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, και στις χαμηλότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα καθαρές ιδιωτικές τοποθετήσεις των ιδιωτών σε τίτλους του δημοσίου, σε συνδυασμό βέβαια με τα χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι επιτόκια.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Χαρές και πανηγύρια χτες στη Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης ξεπέρασε μετά από πάρα πολύ καιρό τις 1.000 μονάδες κλείνοντας στις 1.002,91 με άνοδο 0,34%, έναντι της συνεδρίασης της Τετάρτης. Από τους επιμέρους δείκτες, όλοι παρουσίασαν άνοδο με εξαίρεση τις ασφάλειες, ενώ ψηλός ήταν και ο τζίρος που έφτασε τα 8,6 δισ. δρχ. με σύνολο κινηθέντων μετοχών περίπου 4 εκατομμύρια.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Νέο κρασί, το "Cellar Πελοποννησιακός", δημιουργήθηκε από το συνδυασμό της ποικιλίας "Σαρντονέ" της ημιορεινής Πυλίας με την κλασικότερη ποικιλία του Πελοποννησιακού αμπελώνα, το Ροδίτη και το Μοσχοφίλερο της Αρχαίας Μαντινείας. Η γεύση του είναι ισορροπημένη χάρη στις αρετές των τριών ποικιλιών που αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Ημερίδα για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σχετικά με την έκθεση "Ερμής EXPO '96", οργανώνει ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών στο συνεδριακό του κέντρο στην Ηλιούπολη την Τρίτη 5 Μάρτη. Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται στις 27 και 28 Απρίλη 1996 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

ΕΒΕΑ: Πρόταση νόμου για τροποποίηση του ν. 146/1914 έδωσε στη δημοσιότητα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων το ΕΒΕΑ προτείνει με το νέο νόμο να δίνεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας τόσο ατομικά στους καταναλωτές, όσο και στις ενώσεις καταναλωτών εφόσον θίγονται ή απειλούνται συμφέροντα των μελών τους. Επίσης, προτείνονται ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των επιχειρηματικών απορρήτων "για την αποτροπή της βιομηχανικής κατασκοπίας", όπως αναφέρεται, και προβλέπονται αυστηρότερες ποινικές διατάξεις από τις ισχύουσες με το νόμο 146/1914.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ