Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ Δ. ΚΑΨΑΛΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ(ΕΣΕΕ)
Εκπτώσεις και... στον τζίρο

- Ποια είναι η εικόνα που μεταφέρεται από τους εμπόρους όλης της χώρας για την πορεία των φετινών χειμερινών εκπτώσεων που έληξαν επισήμως χτες; - Η πορεία δείχνει ότι οι εκπτώσεις οι φετινές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είχαν μια μείωση της τάξης του 8% - 10% κατά μέσο όρο. Οι αιτίες είναι γνωστές. Η πτωτική αυτή πορεία οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών, στην πολιτική λιτότητας από τη μια και από την άλλη στο φαινόμενο των τελευταίων ετών όπου υπάρχει μια σοβαρή μετατόπιση του τζίρου από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στα υπερκαταστήματα που εξαπλώνονται ραγδαία σε ολόκληρη τη χώρα.

- Τι πρέπει να γίνει για την αναστροφή αυτής της καθοδικής πορείας στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό εμπόριο;

-Κατά τη γνώμη μου, η αναστροφή αυτή, δεν είναι και τόσο εύκολη. Θα μπορούσε όμως, να σταματήσει αφ' ενός, εάν βεβαίως σταθεροποιηθεί η οικονομία και αφ' ετέρου εάν αρθούν τα αντικίνητρα και αντίθετα δοθούν κάποια κίνητρα στις ΜΜ επιχειρήσεις, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το σκληρό ανταγωνισμό των υπερκαταστημάτων και να συγκρατήσουν για λογαριασμό τους τον τζίρο που έχουν. Με την ισχύουσα νομοθεσία δε διευκολύνεται η συνεταιριστικοποίηση και συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων. Ως αντικίνητρο λειτουργεί ιδιαίτερα το φορολογικό, όπου σε περίπτωση συνενώσεων και δημιουργία εταιριών θα κληθούν να πληρώσουν ανάλογα με τη μορφή της εταιρίας από τετραπλάσιο έως δεκαπλάσιο φόρο περισσότερο. Δεν υπάρχει κάποια σχετική φορολογική ελάφρυνση και δεύτερον δεν υπάρχει, όπως συμβαίνει στα ευρωπαϊκά κράτη, μια επιδότηση στα επιτόκια για να μειωθεί το κόστος του χρήματος, για να μπορούν να πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις αυτές αγορές με μικρότερο κόστος και διατηρώντας κοινές αποθήκες. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε τα υπερκαταστήματα να λειτουργούν κάτω από κανόνες υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού και όχι με εναρμονισμένες πρακτικές, παραπλανητικές διαφημίσεις κλπ.

- Κατά την τελευταία σας συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης, εισπράξατε για άλλη μια φορά λεκτική "κατανόηση" στα προβλήματά σας. Πώς αντιμετωπίζετε τη στάση αυτή και πώς αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων, το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων με μορφές όπως συγκεντρώσεις, κλείσιμο των καταστημάτων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων επιβίωσής τους;

- Οπωσδήποτε κάποιες θέσεις που χαρακτηρίζονται από τους υπουργούς που συναντούμε ως ευνοϊκές για την τάξη μας, βεβαίως τυπικά οφείλουμε να πούμε ότι μας ικανοποιούν, ασχέτως εάν στην πράξη πολλές φορές έχουμε διαψευστεί. Γι' αυτό και ασφαλώς έχουμε πάντα τις επιφυλάξεις μας. Οσον αφορά την αντιμετώπιση της αρνητικής στάσης της κυβέρνησης, έχει αποδειχτεί ότι δεν αρκούν μόνο οι αντιδράσεις με κινητοποιήσεις και κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρόποι και ασφαλώς υπάρχουν άλλοι τρόποι. Να μην ξεχνάμε ότι ο εμπορικός κόσμος μαζί με τους επαγγελματίες αποτελούν το 18% του ελληνικού λαού και επομένως πέρα από το διάλογο στον οποίο πιστεύουν, έχουν και άλλες δυνατότητες που θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε εκμεταλλευτεί αυτές τις δυνατότητες γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων δεν είχε κατά κάποιο τρόπο φτάσει στο σημείο μιας σωστής οργάνωσης που να δίνει τις δυνατότητεςνα επιλύσουν και με άλλους τρόπους τα προβλήματά τους. Σήμερα, όμως, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις δυνατότητες σε επίπεδο των τοπικών συλλόγων, με βουλευτές διαφόρων περιοχών κλπ. Βεβαίως, παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ