Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε "γάμο" οδεύουν η BP και η MOBIL

Σε "γάμο" σχεδιάζουν να καταλήξουν, οι εταιρίες πετρελαιοειδών "BP Company PLC" και "Mobil Corporation", στον τομέα διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν χτες ότι, υπό την αίρεση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής, σχεδιάζουν να ενώσουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους ύψους 5 δισ. δολ. για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής συνεργασίας με ετήσιες πωλήσεις πάνω από 20 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός των δύο εταιριών είναι να συνεργαστούν στους τομείς των καυσίμων και των λιπαντικών, σε κάθε μία από τις χώρες, όπου οι εταιρίες ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να αναπτύξουν μελλοντικά επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι δραστηριότητες αυτές θα καλύψουν 43 χώρες. Μέσα στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών:

  • Η λειτουργία των υφιστάμενων πάγιων περιουσιακών στοιχείων σε κάθε χώρα θα γίνεται από τοπικά σχήματα συνεργασίας.
  • Η ταμειακή ροή θα μοιράζεται μεταξύ των δύο εταιριών ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής σε κάθε τομέα συνεργασίας.
  • Η BP θα διαχειρίζεται τον τομέα δραστηριότητας των καυσίμων, όπου και θα συμμετέχει κατά 70%, ενώ η "Mobil" θα διαχειρίζεται τον τομέα δραστηριότητας των λιπαντικών, όπου και θα συμμετέχει κατά 51%.
  • Τόσο ο τομέας των καυσίμων, όσο και εκείνος των λιπαντικών σε κάθε χώρα θα λειτουργεί κάτω από μεικτή διοίκηση και σε κοινά γραφεία. Τέλος η εμπορική και οικονομική στρατηγική της συνεργασίας θα συντονίζεται από μία Εποπτική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ισάριθμους αντιπροσώπους και από τις δύο εταιρίες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ