Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συνομιλίες ΙΡΑ - Σιν Φέιν

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (ΙΡΑ), Τζέρι Ανταμς, και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος, Τζον Χιούμ, είχαν συνομιλίες με την ηγεσία του ΙΡΑ με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην αγγλο-ιρλανδική ειρηνευτική διαδικασία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Σιν Φέιν.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποια είναι η απάντηση του ΙΡΑ στο σχέδιο που παρουσιάστηκε με στόχο την εκ νέου εφαρμογή της εκεχειρίας και τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 10 του Ιούνη.

Ο Ανταμς, όσο και ο Χιούμ είχαν μια "λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων" με την ηγεσία του ΙΡΑ και επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ομως, δεν υπήρξε καμιά δέσμευση του ΙΡΑ να αποκαταστήσει την εκεχειρία που "έσπασε" στις 9 του Φλεβάρη με τη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο.

"Γνωρίζεται τις απόψεις μου. Ο ΙΡΑ δε μου έδωσε καμιά εγγύηση γι' αυτό το θέμα", δήλωσε ο Χιούμ στο ραδιόφωνο του BBC.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών με την ηγεσία του ΙΡΑ αποτελεί ένα βήμα προς την υλοποίηση της απόφασης των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας να γίνουν συνομιλίες με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά θα επιτραπεί στο Σιν Φέιν να πάρει μέρος σ' αυτές μόνο αν ο ΙΡΑ σεβαστεί από δω και μπρος την εκεχειρία που αποφασίστηκε πριν 17 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ