Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εκλογές σε «αφοπλιστικό» φόντο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Στο πλαίσιο του «ειρηνικού δρόμου» της πολυδιαφημισμένης ειρηνευτικής «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ), για τρίτη συνεχόμενη φορά, συνεμορφώθη και προχώρησε σε καταστροφή ενός ακόμη τμήματος του οπλοστασίου του. Και μάλιστα λίγο μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διενέργειας των εκλογών για την τοπική κυβέρνηση του Ολστερ, στις 26 Νοέμβρη.

«Η ηγεσία του IRA μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η νέα πράξη του αφοπλισμού του έχει υλοποιηθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου των όπλων, Καναδός απόστρατος στρατηγός Τζον ντε Σαστελέν επιβεβαίωσε ότι o IRA κατέστρεψε «μεγαλύτερο τμήμα του οπλισμού εν συγκρίσει με το παρελθόν» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ελαφρύ, μεσαίο και βαρύ οπλισμό, αυτόματα όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά και εκρηκτικές ύλες.

Είναι η τρίτη φορά σε τρία χρόνια που ο ΙΡΑ καταστρέφει τμήμα του παράνομου οπλοστασίου του, κατά τα όσα προβλέπει η «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και διανομή της εξουσίας μεταξύ των αντιμαχόμενων κοινοτήτων, καθολικών και προτεσταντών στη βρετανική επαρχία - ακόμη - της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η ανακοίνωση του IRA ήρθε τη στιγμή της άφιξης στο Μπέλφαστ του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Ιρλανδού ομολόγου του Μπέρτι Αχερν για την επισφράγιση της συμφωνίας μεταξύ του Σιν Φέιν, κόμματος που θεωρείται ότι είναι πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ και των φιλοβρετανών Ενωτικών του Ολστερ για την επανασύσταση της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης ως κορυφαία στιγμή του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει η ειρηνευτική συμφωνία. Τελικά, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Νοέμβρη. Την ημερομηνία των εκλογών επιβεβαίωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και ο επικεφαλής του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, καθώς και ο επικεφαλής των Ενωτικών του Ολστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ. Μάλιστα, ο Τζέρι Ανταμς προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, όσον αφορά το παρελθόν και ενθαρρημένος από την κίνηση αφοπλισμού του ΙΡΑ... δήλωσε ότι «αντιτιθόμαστε στη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας για πολιτικό σκοπό» και εξέφρασε την απόλυτη και αμέριστη στήριξή του στην ειρηνευτική διαδικασία... όπως πάντα, από την πλευρά, του Ντέιβιντ Τριμπλ. Επίσης εξέφρασε τη δυσπιστία του ως προς τις διευκρινίσεις του ντε Σαστελέν για τον πραγματικό αφοπλισμό του ΙΡΑ και απαίτησε συγκεκριμένο κατάλογο με τον αριθμό και την περιγραφή των όπλων που καταστράφηκαν, προκειμένου όπως είπε να επιβεβαιωθεί και να συναινέσει τελικά στις εκλογές, αλλά και την προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάη, ωστόσο αναβλήθηκαν με απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έκρινε ότι οι υποσχέσεις του ΙΡΑ για τερματισμό των βίαιων επιθέσεων δεν ήταν επαρκείς για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης που θα προέκυπτε από τις κάλπες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ