Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Διαφορές στο Σιν Φέιν για τον ένοπλο αγώνα

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Για πρώτη φορά ο ηγέτης του Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), Τζέρι Ανταμς, παραδέχτηκε ότι "ορισμένα μέλη" του κόμματός του δεν επιθυμούν τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του ΙΡΑ, πρόσθεσε όμως ότι παραμένει προσηλωμένο στην ειρηνική στρατηγική.

"Με ρωτούν αν υποστηρίζω τον ένοπλο αγώνα του ΙΡΑ", γράφει ο Ανταμς σε άρθρο του στην εφημερίδα "Αϊρις Τάιμς".

"Επιθυμώ τον πλήρη τερματισμό της ένοπλης δράσης, αλλά ορισμένα μέλη του Σιν Φέιν, όπως συμβαίνει και σε άλλα κόμματα, μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη", προσθέτει.

Λίγο αργότερα, ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Τζον Μπρούτον, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, ζήτησε από το Σιν Φέιν "να δηλώσει με σαφήνεια τη στάση του σχετικά με τον ένοπλο αγώνα του ΙΡΑ".

"Η σκέψη ότι ο ΙΡΑ ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ την ίδια βδομάδα που άρχισαν οι πολυκομματικές συνομιλίες που προγραμματίζονταν εδώ και πολύ καιρό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία", είπε ο Μπρούτον.

"Η επίθεση του ΙΡΑ προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση του λαού ολόκληρης της Ιρλανδίας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας και επισήμανε ότι "αυτό που δε θέλουμε να δούμε ποτέ ξανά είναι τα καλάσνικοφ του ΙΡΑ στους δρόμους των ιρλανδικών πόλεων να στρέφονται κατά των ανδρών ασφαλείας... Δε θέλουμε να ξαναδούμε ή να ακούσουμε για άλλη μια βομβιστική επίθεση του ΙΡΑ. Δε θέλουμε να ξαναζήσουμε μια εκστρατεία βίας του ΙΡΑ", κατέληξε ο Μπρούτον.

Πάντως, στους δρόμους του δυτικού Μπέλφαστ υπήρχε μεγάλη κινητικότητα των βρετανικών στρατευμάτων και της Αστυνομίας εξαιτίας του φόβου μιας πιθανής νέας βομβιστικής επίθεσης του ΙΡΑ. Χτες ο αρχηγός της Αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας, Σερ Χιού Ανεσλι, δήλωσε ότι είναι πιθανό ο ΙΡΑ να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ