Προσπαθώντας να αποφύγει σύμπραξη με τον "ισλαμιστή" Ερμπακάν, η αρχηγός του Ορθού Δρόμου συζητά με κάθε πιθανό σύμμαχο
ΑΓΚΥΡΑ.-
Παρά την προχτεσινή κίνηση τακτικής του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) υπέρ της Τανσού Τσιλέρ στο τουρκικό Κοινοβούλιο, όταν οι βουλευτές του Νετσμετίν Ερμπακάν απάλλαξαν την πρώην πρωθυπουργό από μια - ακόμη - έρευνα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου εξακολουθεί, κατά δήλωσή της, την προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς το Ρεφάχ.
Η Τσιλέρ πρότεινε χτες στον Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (και άλλοτε σύμμαχό της), να συμπράξει σε μια τρικομματική κυβέρνηση, με τρίτο "εταίρο" το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ. Ανάλογη πρόταση πραγματοποίησε στον Μπουλέντ Ετσεβίτ, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς.
Οσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει το Ρεφάχ να σχηματίσει κυβέρνηση σε συμμαχία με το κόμμα της, η Τσιλέρ δε διευκρίνισε αν θα συναντηθεί τελικά με τον ηγέτη του, αλλά υποσχέθηκε να δώσει την απάντησή της πιθανότατα σήμερα.
Ενας από τους κυριότερους λόγους που η Τσιλέρ αποφεύγει να δεχτεί - προς το παρόν - συμμαχία με το Ρεφάχ, είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ορθού Δρόμου. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι την τελευταία βδομάδα έχουν αποχωρήσει δύο βουλευτές, λόγω του ότι η Τσιλέρ πραγματοποίησε επαφές με τον Ερμπακάν και τους συν αυτώ. Η κατάσταση εντός του κόμματός είναι εκρηκτική, κάτι το οποίο φάνηκε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά σε μια πολύωρη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε ως χτες το πρωί.
Πάντως, στην περίπτωση που η Τανσού Τσιλέρ δεν επιτύχει κάτι στις επαφές της με τους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα προκρίνει το - ούτως ή άλλως επισφαλή - συνασπισμό με το Ρεφάχ, προκειμένου να αποφύγει την επαπειλούμενη πολιτική της εξόντωση.
Η έρευνα που αποφάσισε η τουρκική εθνοσυνέλευση σε βάρος του αρχηγού του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας για το τραπεζικό σκάνδαλο που "τάραξε τα νερά", πριν πέντε χρόνια, στην οικονομική σκηνή της Τουρκίας, όταν μια κρατική τράπεζα έδωσε παράνομα δάνεια, συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη φθορά του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού. Ο Μεσούτ Γιλμάζ (νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός) δεν αποκλείεται να πέσει και ο ίδιος θύμα της άκρατης "σκανδαλολογίας" που έχει ξεσπάσει στην Αγκυρα. Η κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα διερευνήσει το σκάνδαλο, θα συσταθεί τον επόμενο μήνα.
Τσιλέρ και Γιλμάζ, που αμφότεροι διεκδικούν την αρχηγεσία της τουρκικής δεξιάς παράταξης, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός της πολιτικής κονίστρας...