Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Συγχώνευση "Μόμπιλ" και "ΒΡ" στην Ευρώπη

Υπολογίζεται ότι θα χάσουν τη δουλιά τους τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία "Μόμπιλ" και η βρετανική "ΒΡ" ανακοίνωσαν χτες ότι σχεδιάζουν να συγχωνεύσουν τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες στους τομείς της διύλισης και της κατανομής καυσίμων και λιπαντικών.

Η συγχώνευση αυτή αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση 3.000 εργαζομένων από το συνολικό εργατικό δυναμικό των 17.500 εργαζομένων στην περιοχή. Το σχέδιο αυτό χρειάζεται και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συγχώνευση αυτή θα κοστίσει στις πετρελαϊκές εταιρίες περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία όμως θα εξοικονομήσουν και με το παραπάνω (400 - 500 εκατομμύρια δολάρια) το χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια.

Η απόφαση των δύο γιγάντων του πετρελαίου θα τους επιτρέψει να αντιπροσωπεύουν το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς καυσίμων και το 18% της αγοράς λιπαντικών, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στον τομέα αυτό. Οι συνολικές πωλήσεις του νέου ομίλου υπολογίζεται να αποφέρουν έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

"Η συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αφού το κόστος θα μοιραστεί και θα γίνουν μεγάλες οικονομίες", δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τζον Μπράουνι, γενικός διευθυντής της "ΒΡ" και ο Λούτσιο Νότο, πρόεδρος της "Μόμπιλ"

Η συμφωνία καλύπτει 43 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων τα 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Ρωσία δυτικά των Ουραλίων, τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελβετία.

Οι δύο εταιρίες θα συγχωνεύσουν τους πετρελαιαγωγούς τους, τα δεξαμενόπλοια, τους σταθμούς άντλησης πετρελαίου, τα φορτηγά, τα διυλιστήρια, τις αποθήκες και τα 8.900 πρατήρια βενζίνης στην Ευρώπη.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η συγχώνευση των δύο εταιριών θα είναι η πρώτη αυτού του μεγέθους στη βιομηχανία πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ