Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγχειρίδιο χαρακτικής - γραφικών τεχνών

Ενα χρήσιμο εγχειρίδιο που συνοψίζει την ιστορία, τις τεχνικές και τις μεθόδους της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών, είναι το βιβλίο του Δημήτρη Παυλόπουλου,έκδοση της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών "Α. Τάσσος" (Λ. Φωτιάδου 2). Τίτλος του "Χαρακτική - γραφικές τέχνες. Ιστορία - τεχνικές - μέθοδοι".

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας, Π. Γράββαλος,"με το βιβλίο αυτό ξεκινάμε σειρά εκδόσεων, εκτός των σχετικών με το έργο του Α. Τάσσου, για τη χαρακτική και τις τεχνικές της, εκδόσεις που, πιστεύουμε, θα είναι πολύ χρήσιμες στο πλατύ κοινό, αλλά και στους καλλιτέχνες γενικότερα, ως προς τον κατατοπισμό τους πάνω στις μορφές, την ιστορία της χαρακτικής, τη σχέση με τις άλλες τέχνες και τις τεχνικές της".

"Στο βιβλίο γίνεται προσπάθεια, τόνισε ο Δ. Παυλόπουλος, να συμπεριληφθούν η ιστορία της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών σε μία συμπυκνωμένη αναφορά στις τεχνικές και τις μεθόδους τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ιστορία των τεχνικών και των μεθόδων στην Ελλάδα, μέσα από νέα στοιχεία που έρχονται στο φως".

Το κείμενο του βιβλίου πλαισιώνεται από εικόνες ενδεικτικές των τεχνικών, των μεθόδων, αλλά και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών. Ολοκληρώνεται με γλωσσάριο όρων τους στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά και με εκτεταμένη βιβλιογραφία. Για το βιβλίο επιλέχτηκε μικρό σχήμα (17χ12 εκατοστά) προκειμένου να ανταποκρίνεται στον προορισμό ενός εγχειριδίου, που θα μπορεί κανείς να το κρατάει μαζί του και να το χρησιμοποιεί όποτε το χρειάζεται.

Σημειώνουμε ότι τη Δευτέρα στις 7.30μμ στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών "Αποψη" (Δεινοκράτους 35), παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου, θα εγκαινιαστεί έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων Ελλήνων χαρακτών, που προέρχονται από τη συλλογή της Ιονικής Τράπεζας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10/3 και θα λειτουργεί 10πμ έως 2μμ και 5μμ έως 9μμ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org