Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Δοκιμασία" και "Μάτια της ψυχής"

Το γνωστό, παγκοσμίως, έργο του Αρθουρ Μίλερ, "Οι μάγισσες του Σάλεμ" ή "Δοκιμασία",ανεβαίνει, αύριο, από το Εθνικό Θέατρο,στη Σκηνή "Κοτοπούλη",σε μετάφραση Αλέξη Σολωμού,σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους,σκηνικά Σίμου Καραφύλλη,κοστούμια Ντόρας Λελούδα,μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Χρήστος Πάρλας, Στέφανος Κυριακίδης, Τάκης Βουλαλάς, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Ρίκα Σηφάκη, Κώστας Κλεφτόγιαννης κ.ά.

"Οι μάγισσες του Σάλεμ - όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Χαραλάμπους - είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις καταστρεπτικές συνέπειες της άγνοιας, ειδικά όταν αυτή γίνεται αντικείμενο μισαλλοδοξίας. Ο Μίλερ αντιδρά έντονα και καταγράφει σοφά τη μετά τον πόλεμο αμερικάνικη ψυχροπολεμική υστερία, τη χυδαιότητα του Μακαρθισμού, την κατάπτωση της ατομικής αξιοπρέπειας. Η δράση του έργου τοποθετείται στο 1692, σε μια εποχή όπου επικρατούσε σχεδόν ιεροεξεταστική ατμόσφαιρα στις νέες αμερικανικές κοινωνίες. Η πουριτανική κοινότητα της αμερικανικής πολίχνης Σάλεμ αναστατώνεται από την παρουσία του "σατανά" στο πρόσωπο μιας όμορφης έφηβης. Από το σημείο αυτό και μετά τα γεγονότα είναι ανεξέλεγκτα και ο Μίλερ παγιδεύει τον θεατή μέσα σε γρήγορους διαλόγους, έντονες συγκρούσεις και κορυφώσεις που οδηγούν στην κάθαρση".

  • Το έργο του Φιλ Γιάνγκ, "Με τα μάτια της ψυχής",ανεβαίνει, αύριο, στο θέατρο "Ερευνας",σε μετάφραση Πόπης Κόντου,σκηνοθεσία Δημήτρη Ποταμίτη,σκηνικά Χ. Σεπεντζή,ενώ την παράσταση "ντύνουν", μουσικά, τραγούδια των Μπιτλς. Παίζουν: Δημήτρης Ποταμίτης, Μαίρη Βιδάλη, Νίνα Αλέξη."Το έργο - σημειώνει ο Δημήτρης Ποταμίτης - ξεκινάει σαν μια ιστορία αγάπης και αποδεικνύεται ένα δοκίμιο πάνω στην αγάπη. Ξεκινάει σαν καταγραφή της φυσικής αδυναμίας των τυφλών και δίνει το στίγμα της δύναμης του ανθρώπου. Περιγράφει την τύφλωση και τελικά δίνει μαθήματα καθαρής όρασης".

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ