Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εναρξη αντι-ΝΑΤΟϊκής

καμπάνιας στη Βουλγαρία

Με πρωτοβουλία της Μαρξιστικής Πλατφόρμας του Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος πραγματοποιήθηκε στις 15/2/1996 στη Σόφια μεγάλη φιλειρηνική, αντί-ΝΑΤΟϊκή συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και έκαναν τοποθετήσεις εκπρόσωποι κι άλλων πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων της γειτονικής χώρας, όπως: η Βουλγαρική Αντιφασιστική Ενωση, το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, το Πατριωτικό Κόμμα Εργασίας, η Βουλγαρική Επιτροπή "Ουδετερότητα", η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών, το Εθνικό Κίνημα για την Ουδετερότητα της Βουλγαρίας, η Εθνική Ενωση της Βουλγαρίας, η Κοινωνική Επιτροπή για τα συμφέροντα της Βουλγαρίας κ.ά.

Από το εξωτερικό παραβρέθηκεκαι χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω οργανώσεων της Βουλγαρίας τοποθετήθηκαν υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια, ενάντια στις ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και κατά της εισόδου της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν διεξοδικά στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η είσοδος της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, τόσο για τη χώρα τους, όσο και για την ειρήνη και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Τάχθηκαν υπέρ της ουδετερότητας της Βουλγαρίας, υπέρ μιας πολιτικής ειρήνης και καλής γειτονίας, που μπορεί να εξασφαλιστεί εφόσον δεν υπάρξουν ξένες επεμβάσεις στην περιοχή και ενισχυθεί η διαβαλκανική συνεργασία.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στην αρνητική εμπειρία της Ελλάδας και του λαού της από το ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε πως όπως δείχνει η ιστορία της χώρας, αλλά και τα τελευταία γεγονότα στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, την ειρήνη, καθώς επίσης και φορέα εσωτερικών αντιδημοκρατικών ανωμαλιών. Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα των ελλήνων κομμουνιστών και των άλλων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ελλάδας, για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τα δεσμά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τόνισε πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια, που θα υπερασπίσει την ειρήνη από τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών, προωθώντας τη διαβαλκανική συνεργασία λαών και κυβερνήσεων.

Στο τέλος της εκδήλωσης αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Επιτροπή για την Ανεξαρτησία και Ουδετερότητα της Βουλγαρίας.Η επιτροπή θα ξεκινήσει καμπάνια ενάντια στην είσοδο της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Η εκστρατεία θα προβλέπει μεταξύ των άλλων και τη συγκέντρωση υπογραφών, ώστε να προκηρυχτεί δημοψήφισμα, στο οποίο ο λαός της Βουλγαρίας θα μπορέσει να εκφράσει το δικό του ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ