Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Τα Βαλκάνια ανήκουν στους λαούς τους

Δηλώσεις στο "Ρ" εκπροσώπων φιλειρηνικών κινημάτων

Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να καθίσουν χωρίς επιδιαιτητές να συζητήσουν για τα προβλήματά τους, για το μέλλον της περιοχής τους, που δεν μπορεί παρά να είναι κοινό και να τους ενώνει. Μπορούν να μπουν φραγμός στα τυχοδιωκτικά σχέδια της "νέας τάξης", που υποθηκεύουν το μέλλον τους στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Είναι το βασικό συμπέρασμα του Α Συνεδρίου Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης,που έγινε στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στη συγκρότηση Συντονιστικού Γραφείου των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης, το οποίο σύντομα θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες σε παμβαλκανικό επίπεδο.

Σε δηλώσεις τους στο "Ρ" εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από το Μαυροβούνιο της Νέας Γιουγκοσλαβίας, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αυστρία τόνισαν τα παρακάτω:

Η Ιλια Παύλοβιτς από το Μαυροβούνιο δήλωσε: "Είμαστε εδώ, γιατί μας ενώνει η κοινή θέληση για να επικρατήσει η ειρήνη. Είναι πεποίθησή μας ότι τα Βαλκάνια είναι δικά μας, ανήκουν στους λαούς τους, στους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτά. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά και πρέπει να τα βρούμε και ν' αφήσουμε στην άκρη ό,τι μας χωρίζει. Εχουμε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον και πιστεύουμε ότι η συνεργασία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Εξάλλου, έχουμε σαν λαοί τρόπους επικοινωνίας, που πρέπει να διευρυνθούν αυτά τα κανάλια για το καλό όλων μας".

Ο Τόμας Σνόνφελντ,καθηγητής στα Πανεπιστήμιο της Βιέννης, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ειρήνης της Αυστρίας, στη δήλωση που μας έκανε, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ουδετερότητας της Αυστρίας. Στην αρχή της δήλωσής του, μίλησε για το Συνέδριο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που βοηθάει στην ανάπτυξη ξεχωριστών σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών λαών. Οσο για το ενδιαφέρον της δικής του Επιτροπής Ειρήνης να πάρει μέρος στα Συνέδριο, είπε: "Είμαστε οι πρώτοι κοντινοί γείτονες και έχουμε παλιές σχέσεις. Πιστεύουμε ότι η Αυστρία μπορεί να συμβάλει στα θέμα της ειρήνης, επειδή βρίσκεται και παραμένει στην ουδετερότητα". Ωστόσο, εξέφρασε τους φόβους του σχετικά με το μέλλον της αυστριακής ουδετερότητας, εξαιτίας της ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Πολιτικοί παράγοντες στη χώρα μας, σημειώνει, δηλώνουν ότι η ουδετερότητα δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα πλέον. Η Αυστρία βρίσκεται κοντά στην περιοχή της ΔΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εμείς σαν κίνημα ειρήνης επιμένουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σταθερά στην ουδετερότητα, γιατί είναι κάτι που βοηθά την ίδια μας τη χώρα, αλλά και την ειρηνική εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει, λοιπόν, να συμβάλουμε στη διατήρηση της ουδετερότητας".

Οπως μας επισήμανε ο ίδιος, ο λαός της Αυστρίας εξαπατήθηκε, γιατί, προκειμένου να πάρουν την ψήφο του υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, τον διαβεβαίωναν ότι η ουδετερότητα της χώρας θα διαφυλαχτεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ