Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Τσιμοσιέβιτς

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Η έβδομη κυβέρνηση μέσα σε 7 χρόνια ορκίστηκε χτες από τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι βγάζοντας τη χώρα, ίσως μόνο προσωρινά, από την πολιτική κρίση που είχε ξεσπάσει μετά τις πρόσφατες κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Γιόζεφ Ολέκσι για κατασκοπία υπέρ της Μόσχας, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί.

Η νέα κυβέρνηση "αποδεικνύει τη σταθερότητα της Πολωνίας... τη συνοχή... και αποδεικνύει ότι μπορούμε να πράξουμε αποτελεσματικά", δήλωσε ο Κβασνιέφσκι.

Οι κύριες αλλαγές στην κυβέρνηση του Ολέκσι είναι οι νέοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, χωρίς να αλλάξει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας και του Αγροτικού Κόμματος.

Ετσι ο Πρόεδρος Κβασνιέφσκι ενέκρινε την κυβέρνηση του Βλοντζίμιεζ Τσιμοσιέβιτς και παρέδωσε επίσημα τις επιστολές διορισμού στους υπουργούς, ορισμένοι από τους οποίους μετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, περιλαμβανομένου και του υπουργού Ιδιωτικοποιήσεων Βισλάβ Κατσμάρεκ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου η παραμονή στην κυβέρνηση έγινε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ως την τελευταία στιγμή.

Την απομάκρυνση του Κατσμάρεκ ζητούσε επίμονα το Αγροτικό Κόμμα, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά φιλελεύθερος και απειλούσε ως την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εξέλιξη που θα υποχρέωνε τη Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία να σχηματίσει "κυβέρνηση μειοψηφίας". Το Αγροτικό Κόμμα αμφισβήτησε επίσης τον υπουργό Εσωτερικών Γέρσι Κονιέτσνι, ως προσκείμενο στον απερχόμενο πρωθυπουργό Ολέκσι.

Ωστόσο, πριν συμφωνήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Τσιμοσιέβιτς, διαφωνίες της τελευταίας στιγμής παραλίγο να εμποδίσουν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης καθώς το Αγροτικό Κόμμα απείλησε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Δεν απέκλεισε μάλιστα το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με την υποστήριξη του Αγροτικού σε θέματα που εκείνο "θα κρίνει ότι είναι θετικά για την ανάπτυξη της χώρας".

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ διαβεβαίωσε την Πολωνία ότι οι προοπτικές ένταξής της στο ΝΑΤΟ δεν έχουν αλλάξει, παρά το σκάνδαλο κατασκοπίας που αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός Ολέκσι.

"Μένουμε σταθεροί βεβαίως στην επέκταση της Συμμαχίας", είπε ο Χόλμπρουκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ντάριους Ροσάτι.

"Ο Χόλμπρουκ ήταν πολύ σαφής", δήλωσε από την πλευρά του ο Ροσάτι, "είπε ότι οι προηγούμενες αποφάσεις θα διατηρηθούν και η διαδικασία της εισδοχής μας δεν πρόκειται να επιταχυνθεί ούτε να επιβραδυνθεί, πράγμα που μας ικανοποιεί πάρα πολύ" και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η Πολωνία θα επιτύχει την τελική απόφαση για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ στην υπουργική συνάντηση των Βρυξελλών που θα γίνει τον Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οριστικοποιήθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης(1997-10-30 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση(1996-02-21 00:00:00.0)
"Ιδια πολιτική" υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση(1996-02-09 00:00:00.0)
Στα "σκαριά" η νέα κυβέρνηση(1996-02-07 00:00:00.0)
Παραίτηση πρωθυπουργού και "παράξενες" ιστορίες(1996-01-28 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για "νέα" κυβέρνηση(1996-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ