Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αφήνουν στους Τσετσένους τη "βρώμικη δουλιά"

Οι ρωσικές αρχές επιδιώκουν οι διαδηλωτές ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα να αντιμετωπιστούν από την τσετσενική αστυνομία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η κυβέρνηση του Ντοκού Ζαβγκάγεφ διέταξε τις τσετσενικές αστυνομικές δυνάμεις να θέσουν τέρμα στις διαδηλώσεις των οπαδών του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, γιατί αποσταθεροποιηθούν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Τσετσενία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποφύγει μέχρι τώρα να παρέμβουν εναντίον των διαδηλωτών. Από τη μεριά τους, οι διαδηλωτές, που απαιτούν την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Δημοκρατία αυτή, την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της, την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζαβγκάγεφ, συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον Ντουντάγεφ, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Στο μεταξύ, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε χτες ότι τα ρωσικά στρατεύματα δέχτηκαν το τελευταίο 24ωρο 13 επιθέσεις των Tσετσένων αυτονομιστών, από τις οποίες οι 6 έγιναν στο Γκρόζνι. Παράλληλα, οι θέσεις των ρωσικών δυνάμεων ενισχύθηκαν στην πρωτεύουσα Γκρόζνι για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ταραχών.

Στη Μόσχα συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΣΑΡΟ) υπό την προεδρία του Μπορίς Γιέλτσιν και εξέτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάσταση στην Τσετσενία, τη χρηματοδότηση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της χώρας κ. ά. Δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για την Τσετσενία. Ο γραμματέας του ΣΑΡΟ Ολέγκ Λόμποφ δήλωσε ότι τη θέση για το θέμα της Τσετσενίας θα διατυπώσει ο Γιέλτσιν στις 19-20 Φλεβάρη. Σημείωσε όμως ότι ισχύει η θέση για τον αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων σχηματισμών. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γιέλτσιν αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαφυγής από τη Ρωσία πνευματικού δυναμικού, τονίζοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για την τεχνολογική ασφάλεια της χώρας και ότι εντατικοποιήθηκε η δραστηριότητα των ξένων ειδικών υπηρεσιών στον τομέα της επιστημονικοτεχνικής κατασκοπίας κατά της Ρωσίας. Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή οργανωτικών - διοικητικών αποφάσεων, στη βελτίωση του συστήματος της ανώτατης εκπαίδευσης και στη γρήγορη παράδοση προηγμένων τεχνολογιών στον τομέα της παραγωγής. Επομένως, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος παραδέχτηκε επιτέλους αυτά που από το 1992 επαναλαμβάνει η κομμουνιστική αντιπολίτευση στο σημερινό καθεστώς. Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Γιέλτσιν "ανάβλεψε", το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών.

  • Το Αγροτικό Κόμμα Ρωσίας ανακοίνωσε στις 7 του Φλεβάρη ότι στις προεδρικές εκλογές στις 16 Ιουνίου θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτος στις προτιμήσεις των Ρώσων πολιτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ