Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις μαθητών και γονέων

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

"Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο", φώναζαν χτες στους δρόμους της επαρχιακής νοτιοαφρικανικής πόλης Ποτζιτέρσρας πολλές χιλιάδες μαύροι γονείς στη διάρκεια διαδήλωσης που έκαναν μαζί με τα παιδιά τους, για να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της διεύθυνσης σχολείου της πόλης να εγγράψει έγχρωμους μαθητές στις τάξεις του.

Η μαζική πορεία γονιών και μαθητών συνοδεύτηκε από δεκάδες αστυνομικούς, οι οποίοι αυτή τη φορά (σε αντίθεση με το παρελθόν) είχαν ως αποστολή τους την προστασία των διαδηλωτών και την αποτροπή οποιουδήποτε επεισοδίου βίας. Παρά τη χτεσινή κινητοποίηση του τοπικού μαύρου πληθυσμού, ο Κάες Νελ, διευθυντής του σχολείου στο Ποτζιτέρσρας, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να δικαιολογήσει τη στάση του, με "επιχείρημα" ότι το συγκεκριμένο σχολείο δε δέχεται έγχρωμους μαθητές, προκειμένου να διαφυλαχτεί η κουλτούρα των Αφρικάνερς. Στο τέλος της πορείας, επικεφαλής των διαδηλωτών επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης, με το οποίο ζητούσαν την παραίτηση του διευθυντή...

Η ιδέα για την πραγματοποίηση της χτεσινής διαδήλωσης γεννήθηκε πριν από περίπου δύο βδομάδες, οπότε Αφρικάνερς - μέλη του συλλόγου γονέων του σχολείου στο Ποτζιτέρσρας - ντυμένοι με παραστρατιωτικές στολές εμπόδισαν την είσοδο σε μαύρο γονέα που σκόπευε να εγγράψει τα παιδιά του στο συγκεκριμένο σχολείο.

Αν και τέτοιες κινητοποιήσεις σπανίζουν από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το σχήμα εθνικής ενότητας του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, η χτεσινή διαδήλωση έδειξε ότι τα προβλήματα προσαρμογής ορισμένων λευκών Νοτιοαφρικανών (Αφρικάνερς) παραμένουν ανεπίλυτα σε ένα μέρος της νοτιοαφρικανικής υπαίθρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ