Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κρίσιμες οι συναντήσεις του Μ. Γιλμάζ

Ο Ντεμιρέλ κραδαίνει νέες εκλογές επί... κεφαλών δικαίων και αδίκων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι σημερινές συναντήσεις του κατέχοντος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία, Μεσούτ Γιλμάζ, αφ' ενός με την αρχηγό του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, και αφ' ετέρου με τον ηγέτη του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν, θα δείξουν αν θα αρθεί, έστω και προσωρινά, το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Παρά τις προτροπές που απηύθυναν και χτες οι ηγέτες των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, Μπαϊκάλ και Ετσεβίτ, να τα "βρουν" Γιλμάζ και Τσιλέρ, ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας διόλου διατεθειμένος δε δείχνει να προκρίνει τη συνεργασία με την άσπονδη εχθρό του στο χώρο της Δεξιάς. Τα περί "ιστορικής ευθύνης", που δηλώνει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, εις ώτα μη ακουόντων απευθύνονται...

Η μόνη περίπτωση να συμμαχήσουν Γιλμάζ και Τσιλέρ, είναι να βρεθεί συμβιβαστική λύση όσον αφορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Αλλά, ακόμη και έτσι, δεν έχει εξευρεθεί από κοινού αποδεκτός υποψήφιος.

Αποκλειομένου του σχηματισμού κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ο Ερμπακάν γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Γιλμάζ θα στραφεί σε αυτόν. Πώς θα αντιδράσει στις όποιες προτάσεις διατυπώσει ο αρχηγός της Μητέρας Πατρίδας; Οι πληροφορίες ως τώρα τον φέρουν να ρέπει προς το "όχι" στην παρούσα φάση, προκειμένου η εντολή μέσω Ντεμιρέλ να επιστρέψει σε αυτόν. Πάντως, δεν αποκλείεται ακόμη και να δεχτεί να συμμαχήσει με τον Γιλμάζ, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι θα πρωθυπουργεύσει ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για άλλη μια φορά τάχθηκε, χτες, υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών. Τυπικά, μπορεί να τις προκηρύξει σε 45 μέρες από την εκλογή του προεδρείου της Βουλής. Το προεδρείο εκλέχτηκε χτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ