Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Οριστικοποιήθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας, Γέρζι Μπούζεκ, του συνασπισμού των δύο "κερδισμένων" στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, η "Εκλογική Δράση της Αλληλεγγύης" (AWS) και η Φιλελεύθερη Ενωση (UW), παρουσίασε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, στον Πολωνό Πρόεδρο, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Ο Μπούζεκ συμφώνησε με τον Πολωνό Πρόεδρο η ορκωμοσία να γίνει το απόγευμα της Παρασκευής, ημερομηνία που οροθετείται από το πολωνικό Σύνταγμα, αφού το νέο Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει απαραιτήτως να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, διαδικασία όμως που θεωρείται - σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα - τυπική, καθώς ο συνασπισμός των δύο κομμάτων έχει την πλειοψηφία που είναι αναγκαία. Ο συνασπισμός των δύο κομμάτων καταλαμβάνει τις 261 από τις 460 του Κοινοβουλίου.

Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τον Λέζεκ Μπαλτσέροβιτς από τη "Φιλελεύθερη Ενωση" και τον Γιάνους Τομαζέφσκι από την "Εκλογική Δράση της Αλληλεγγύης", οι οποίοι αναλαμβάνουν επίσης τα χαρτοφυλάκια των Οικονομικών και των Εσωτερικών αντιστοίχως, καθώς και 15 υπουργούς και πέντε υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου. Πολλά σημαντικά υπουργεία αναλαμβάνουν προσωπικότητες της UW: Το υπουργείο Εξωτερικών ανατίθεται στον ιστορικό Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, της Αμυνας στον Γιάνους Ονίσκιεβιτς και της Δικαιοσύνης στην πρώην πρωθυπουργό Χάνα Σούχοτσκα.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης καθυστέρησε από διαμάχες της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στην AWS και την UW, που σχηματίζουν τη νέα πλειοψηφία, η οποία προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης του Σεπτέμβρη.

Η UW παραιτήθηκε τελικά από τους υποψηφίους που πρότεινε για τα υπουργεία Πολιτισμού και Μεταφορών και οι οποίοι κρίθηκαν απαράδεκτοι από τη AWS, λόγω των πληροφοριών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την αντισημιτική στάση της προτεινόμενης υπουργού Πολιτισμού, αλλά και τις διασυνδέσεις με διάφορες μεταφορικές εταιρίες του προτεινόμενου υπουργού Μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ