"H ζωή του και η δράση του συνδέθηκε άρρηκτα με το ΚΚΕ, τα ιδεώδη του Μαρξισμού - Λενινισμού. Υπηρέτησε πιστά την εργατική τάξη και το κόμμα της, με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση". Τα λόγια αυτά αναφέρονται στον αγωνιστή Γ. Τομπρογιάννη και ειπώθηκαν στην εκδήλωση που έγινε στη μνήμη του στις 26 Γενάρη και διοργάνωσε το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Εκφράζουν - όπως λένε αυτοί που τον γνώρισαν από κοντά - το ήθος, αλλά και την πορεία του βετεράνου αγωνιστή, που πέθανε πέρσι, αφήνοντας πίσω του εκτός από μία ιστορία αγώνων και πλούσιο επιστημονικό έργο.
"Ο Τομπρογιάννης είχε μια πλατιά επιστημονική παιδεία" είπε, μιλώντας εκ μέρους του ΚΜΕ, στην εκδήλωση, ο Γιάννης Θεοδωρίδης. Αυτή του έδινε τη δυνατότητα να ασχολείται και να δρα σε όλους τους τομείς δράσεις του Κόμματος, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα. Ακόμη η βαθιά μαρξιστική - λενινιστική του κατάρτιση τον βοηθούσε, ώστε σε όλα τα ζητήματα, με τα οποία καταπιανόταν, να βρίσκει και να δίνει με σαφήνεια την ταξική τους διάσταση, άρα πάντα να εκφράζει απόψεις οι οποίες προωθούσαν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων γενικότερα".
Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στο επιστημονικό έργο του Γιάννη Τομπρογιάννη, που είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν οι μελέτες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, "Το πολιτιστικό και η σημασία του στη σύγχρονη και κοινωνική ζωή της χώρας. Μύθοι, μεταφυσική και κοινωνική πραγματικότητα", ,Τα Μέσα Μαζικής Πληροφόρησης στην εποχή μας".
Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι στην παρέμβασή του στην εκδήλωση ο Γ. Σαρηγιάννης, καθηγητής στο ΕΜΠ, επισήμανε την προσφορά του Γ. Τομπρογιάννη με επιστημονικά, τεχνικά έργα για τους τομείς των μεταφορών, της ατομικής ενέργειας, καθώς και επιστημονικές επεξεργασίες για την ΕΟΚ. Παράλληλα εξέφρασε την παράκληση όσοι γνωρίζουν για την επιστημονική προσφορά του Γ. Τομπρογιάννη ή διαθέτουν μελέτες του να επικοινωνήσουν με το ΚΜΕ.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1907, όπου και μεγάλωσε. Το 1915 ήταν η χρονιά που ο Γιάννης Τομπρογιάννης πήγε σχολείο, για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, στη συνέχεια, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στα 21 του χρόνια γίνεται μέλος του ΚΚΕ, ενώ προηγουμένως έχει περάσει από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, παράλληλα την ίδια χρονιά εγγράφεται στην επετηρίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όντας νέος επιστήμονας. Η μεταξική δικτατορία τον βρίσκει ενεργό στέλεχος του ΚΚΕ, είναι υπεύθυνος της Εργατικής Αχτίδας του Πειραιά.
Ακολουθεί ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Εφεδρος αξιωματικός ο Γιάννης Τομπρογιάννης, καταγράφεται ως ένας από τους ήρωες του έπους του '40. Θα τιμηθεί με το Αριστείο Ανδρείας και θα προαχθεί στο βαθμό του Λοχαγού, από όπου όμως θα καθαιρεθεί τέσσερα χρόνια αργότερα, λόγω των φρονημάτων του.
Η κατοχή θα βρει τον Γιάννη Τομπρογιάννη να πολεμά από τις γραμμές του ΕΑΜ και να συμμετέχει ενεργά σε σειρά επιχειρήσεων δολιοφθορών ενάντια στους κατακτητές. Ενεργά συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση, στα Δεκεμβριανά...
Οι διώξεις δε σταματούν, το Δεκέμβρη του '44 απολύεται λόγω φρονημάτων από το υπουργείο Μεταφορών, όπου εργαζόταν ως υπάλληλος. Φυλακίζεται για λίγο στο αγγλικό στρατόπεδο του Ελληνικού για τη συμμετοχή του στα Δεκεμβριανά. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο όμως, ο Γ. Τομπρογιάννης δεν παύει να είναι αφοσιωμένος στην επιστήμη, ιδρύει μαζί με τον Ν. Κατσίκη την Εταιρεία Μελετών Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΕΜΟΚΑ).
Το Μάη του 1967 φεύγει για τη Γαλλία, όπου εξαναγκάζεται να μείνει καθ' όλη τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας. Εκεί δραστηριοποιείται στην ΕΔΑ, στην οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Γίνεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου των αντιδικτατορικών επιτροπών εξωτερικού, καθώς και διευθυντικό στέλεχος της αντιδικτατορικής έκδοσης "Ελεύθερη Πατρίδα".
Το 1972 είναι ιδρυτικό μέλος της Μόνιμης Διεθνούς Επιτροπής για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Μετέφρασε και επιμελήθηκε την έκδοση του κειμένου της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.
Μέχρι και το θάνατό του, ο Γ. Τομπρογιάννης δραστηριοποιείται στις γραμμές του ΚΚΕ, με ποικιλόμορφη προσφορά, ιδιαίτερα στην επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων του Κόμματος. Παράλληλα, πλούσια είναι η δράση του στο ΤΕΕ, αλλά και η εκδοτική του δραστηριότητα.