Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Χάρτης" των ... προστίμων

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο πρόεδρος του, Θεμιστοκλής Κουρουσόπουλος,όπως δήλωσε χτες, θεωρεί "ψευδεπίγραφα" όσα γράφτηκαν στον Τύπο περί του αντιθέτου. Διευκρίνισε ότι κατά την ακρόασή του "ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών κατηγορηματικώς", δήλωσε, καταθέτοντας όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, ότι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί οι "βαρυνόμενοι με καταβολή προστίμων", εξόφλησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ επισημαίνει ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνο οι οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίες έχουν ανασταλεί, "λόγω ασκήσεως προσφυγών", που έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Το MEGA και το "Filmnet", σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από τις εταιρίες που εξόφλησαν τα χρέη τους. Το MEGA κατέβαλε πρόστιμα 15 εκατ. και το "Filmnet" πρόστιμα 20 εκατ. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ είναι από τα κανάλια που "αποκλειστικά" προσέφυγαν για τα πρόστιμα στη δικαιοσύνη. Το STAR εξόφλησε μικρό μέρος των προστίμων, ενώ για ένα σημαντικό μέρος έχει κάνει προσφυγή. Οι ιδιοκτήτες του ΣΚΑΪ κατέβαλαν και ένα μικρό μέρος (5 εκατ.), ενώ μαζί με τους φόρους οφείλουν ακόμη περίπου 105 εκατ. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται τα πρόστιμα που "εισέπραξαν" οι τηλεοπτικοί σταθμοί, τους τελευταίους μήνες. Στο ΣΚΑΪ, συνολικά το Νοέμβριο, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμα 56 εκατ. και στα MEGA, ANTENNA και "Κανάλι 5" από 20 εκατ., στο καθένα, για "ροζ" διαφημίσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, χτες, αναφέρθηκε και στο θέμα της AGB, το οποίο τέθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών από τον Γ. Δημαρά. Ο Θ. Κουρουσόπουλος διευκρινίζει ότι δεν έχει κανένα στοιχείο που να θεμελιώνει τις καταγγελίες του βουλευτή, για "αναξιόπιστες μετρήσεις". Λόγω, όμως, της σοβαρότητας του θέματος, πιστεύει ότι οι καταγγελίες αυτές πρέπει να εξεταστούν από τη Βουλή και όχι από το ΕΣΡ, στο οποίο δεν ανήκει η αρμοδιότητα.

"Ιδιοκτησιακή" ...συχνότητα

Θέμα ελλιπών στοιχείων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τέθηκε στο ΕΣΡ και για το "Κανάλι 5". Χτες ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Κουρής, έδωσε εξηγήσεις, ενώ τις επόμενες μέρες θα στείλει και σχετικό υπόμνημα. Συμπληρωματικά στοιχεία ζήτησε το ΕΣΡ και από το SEVEN X, μετά τις τελευταίες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Οσον αφορά το NEW και τη δίμηνη διορία που του είχε δοθεί (λήγει στο τέλος του Δεκέμβρη), για να αποστείλει σχετικά έγγραφα για τη μεταβίβαση των εγκαταστάσεών του σε νέα εταιρία, το ΕΣΡ έδωσε στο σταθμό και νέα παράταση της λειτουργίας του, μέχρι το τέλος του Γενάρη '97. Το μέλος του ΕΣΡ Γιάννης Φάτσης έθεσε το μεγάλο θέμα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συχνοτήτων, προκειμένου να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό χάος. Αυτές τις ημέρες, όπως είπε, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προκήρυξη για τη χορήγηση των αδειών (20) των ραδιοφωνικών σταθμών στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Μέχρι τις 15/1/97 προβλέπεται να είναι έτοιμος και ο χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ